Роз’яснення щодо оплати лікарняних хворим на Covid-19

Дата: 20.01.2021 09:55
Кількість переглядів: 331

Роз’яснення щодо оплати лікарняних хворим на Covid-19, які як контактні перебували на лікарняному

 

Як інформує управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, надається Фондом соціального страхування на підставі виданого у встановленому порядку листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11».

Для відкриття листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19» застрахована особа, яка має покази до самоізоляції (тобто документ, що підтверджує факт контакту з хворою або ковід-позитивною особою, а саме довідка з територіального лабораторного центу МОЗ або екстрене повідомлення закладу охорони здоров’я щодо реєстрації випадку коронавірусної хвороби та переліку контактних осіб або наказу підприємства/організації про затвердження списку контактних осіб (по роботі), має звернутись до свого сімейного лікаря як особисто так і в телефонному режимі. На сьогодні врегульована можливість відкриття листків непрацездатності дистанційно, тож працівник не має потреби йти до лікарні. Також за допомогою засобів електронного зв’язку або безконтактно роботодавець може подати заяву-розрахунок, за якою Фонд здійснює фінансування.

Період тимчасової непрацездатності при ізоляції від COVID-19 -11 не може перевищувати 14 календарних днів від дати останнього контакту з хворою чи ковід-позитивною особою.

Нагадаємо, усі застраховані особи мають право на компенсацію від Фонду соціального страхування України втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, становить 50% середнього доходу працівника незалежно від тривалості страхового стажу. Водночас, для медичних працівників ФССУ компенсує втрачений за час ізоляції від COVID-19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу.

Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрачений заробіток за весь час лікування або ізоляції від коронавірусної хвороби, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші п’ять днів фінансує роботодавець).

Станом на 20 січня цього року, у разі підтвердженого діагнозу COVID-19 або потреби в оплачуваній за кошти Фонду самоізоляції від COVID-19 - 11, відповідні листки непрацездатності не потребують погодження із заввідділення або ЛКК для їх продовження на термін понад 15 днів.

Такі зміни внесено наказом МОЗ України від 11.11.2020 №2593 «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян». Документ набув чинності 22.12.2020.

Відповідно до оновлених положень, починаючи з 22 грудня та на період дії карантину, лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою у відповідності до галузевих стандартів у сфері охорони здоровя або завершення самоізоляції (але не більше 14 календаних днів). Раніше продовження лікарняного листка на строк понад 10 днів  проводилось лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення і до 30 днів  – з ЛКК.

Зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, було погоджено виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України з метою спрощення процедури видачі і пришвидшення виплат допомог по тимчасовій втраті працездатності. Нововведення має на меті зменшити кількість контактів хворих із медичними працівниками при продовженні листків непрацездатності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь