НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ

Дата: 13.03.2019 12:56
Кількість переглядів: 334

У СТУДЕНИКАХ ОПУДАЛО КОЛОДІЯ НЕ СПАЛЮВАЛИ. ЦЕ ЯЗИЧНИЦЬКА ТРАДИЦІЯ


У неділю, 10 березня, у Студениках відзначали Масницю. У будинку культури зібрався майже повний зал людей. Приїхали, зокрема, гості із деяких сіл громади: Козлова, Переяславського, Сомкової Долини та Соснови. На столах попід сценою виставлено багато страв (вареників, млинців і подібного), приготованих господинями з цих сіл. Після святкового концерту всі охочі мали змогу посмакувати привезеним.


Сам же концерт вразив різноманітністю номерів. Андрій Мосієнко порадував глядачів піснями «Україна» та «Ой ти, дівчино, з горіха зерня». Фіналістки минулорічного арт-шоу «Переяславщина талановита» Аліна Мазай та Дарія Перескокова виконали аж три композиції: «Мамина калина», «Вишиваночка» та «Пісня про маму». Новостворений студениківський колектив «Дівчата з Левади» влаштував для земляків цілий міні-концерт. А одна з його учасниць Наталія Ушко заспівала ще кілька пісень сольно.

Було багато інструментальних виступів. Зокрема, всіх вразив ансамбль вихованців студениківського дитсадочку «Малятко»: дітлахи грали за допомогою ложок, двіночків та бубонів. Юна Марина Панченко зіграла на скрипці «Неаполітанську польку».

досталь було і танцювальних номерів місцевого хореографічного гуртка (керівник Поліна Кірбабіна): «Квітка-душа» – від найстаршої групи, «Весняний таночок» – від середньої та вальс – від молодшої.
Для дітей прямо на сцені провели веселі змагання. Команди мали якомога швидше перенести вареники та млинці із тарілки до глечика. Звичайно ж, перемогла дружба.
і святом односельців привітав настоятель місцевої церкви отець Геннадій. Він зазначив, що у цей день не варто спалювати Колодія, адже це, скоріше, язичницька традиція. Також розповів про Великий піст, який розпочинався наступного дня:
– Піст – це не просто відмова від деякої їжі. Тоді це буде звичайною дієтою. Під час посту слід багато та щиро молитися і утримуватися від певних своїх слабкостей. Кожен може постувати по-своєму. Наприклад, людина постійно і м’яса не їсть, і алкоголю не вживає. Від чого ж їй відмовлятися? А може, вона на ніч любить перекусити. От і привід спробувати цього не робити.
Сільський голова Студениківської ОТГ Марія Лях у своєму вітальному слові подякувала людям за довіру при об’єднанні в громаду, зазначила, що тепер кожне її село має власний творчий колектив і якісні спільні концерти тепер можна влаштовувати хоч на цілий день.
Після урочистостей глядачі ділилися враженнями.
– Я прийшла сьогодні на концерт, бо знала, що буде цікаво, – розповіла журналістові «Вісника» Катерина Ісаєнко, 22 роки. – Після об’єднання громади, як кажуть, неозброєним оком видно, наскільки професійніше виступають наші артисти. І костюми у всіх нові, красиві. Я отримала величезне задоволення. Вдома у Масляний тиждень ми завжди готуємо млинці або вареники, ото так і святкуємо.
Віталій Усик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь