КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ

Дата: 16.11.2019 11:37
Кількість переглядів: 299

Фото без описуКОМУНАЛЬНИЙ КОЛАПС
Утримання багатоквартирних будинків – справа непроста і немало «списів зламано» у суперечках, хто правий, а хто винен. Цього разу дійшла черга і до багатоповерхівок у селі Переяславське. Це вже не перше зібрання і, як зазначає староста село Михайло Романович Ємельяненко, попередні зібрання були чисельніші, але результатів не принесли. Різниця між зібраннями тільки в тому, що далі тягнути просто нікуди. Відповідно до рішення законодавця – держави - до 1 січня всі власники квартир повинні визначитися і укласти договір із обслуговування.
Що це означає для мешканців? Це означає, що багатоквартирні будинки вже не будуть в комунальній власності та на балансі територіальної громади, а будуть у власності та в управлінні співвласників. Тобто, самі мешканці будуть нести відповідальність не тільки за власні квартири, а і за технічний стан будинку, його обслуговування, визначення управителя та укладання з ним договорів на надання послуг, оплату спожитих послуг.
На даний час в кожному багатоквартирному будинку практично 100% мешканців оформили право власності на свої квартири (приватизували). В зв’язку з цим, законодавство України не передбачає утримання будинку (ремонт спільного майна: покрівлі, підвали, під’їзди, ліфти, прибудинкові території) за рахунок бюджетних коштів.
Із виступу керівника КП «Господар» стало зрозуміло, що з часу останнього зібрання, не дивлячись на ухвалені рішення, жоден договір на обслуговування із КП не укладений. Всього у селі Переяславське 8 багатоквартирних будинків і 127 квартир. Квартирна плата складає 70 копійок за квадратний метр житлової площі. Наразі заборгованість за 2019 рік складає 15 тисяч гривень. Зрозуміло, що далі така ситуація тривати не може. Плата за квадратний метр у місті Переяслав - Хмельницький, до прикладу, становить 6 гривень п’ятдесят копійок.
Є питання також щодо різниці у використанні електроенергії, один будинок використовує 8, 9 кіловат, інший – 122, причина – несанкціонований відбір електроенергії, відсутність електромодернізації. Тому тільки співвласники будинку можуть це вирішити.

Фото без опису
Про особливості створення ОСББ, як юридичної особи, яка візьме на себе управління майном, розповів Сергій Григорович Адаменко. Серед плюсів створення – це утворення його більшістю – 50 плюс один голос, всі решта повинні скоритися рішенням ОСББ. Є також можливість взяти теплий кредит чи провести тепло модернізацію будинку через державні програми, про що розповіла Віта Петрівна Козелецька, спеціаліст з регіонального розвитку громади.
Голова ОТГ Марія Олександрівна Лях наголосила, що держава зацікавлена у створенні ОСББ, так само про покращення життя мешканців будинку думає громада і готова до організаційних дій, але фінансувати їх за законом не може, бо жителі є самі власниками житла. «Наша пропозиція - створити ініціативну групу, яка обере найкращий варіант виходу із ситуації, поговорить із жителями і вже спільно будуть ухвалені рішення, яким чином діяти далі», - підсумувала Марія Олександрівна.

Фото без опису
Юрист громади наголосила, що з першого липня 2019 року передбачено, три варіанти – керувати майном самим, створити ОСББ чи обрати управляючу компанію, яка буде управляти майном. Однозначно, що для цього слід укладати договір на обслуговування.
В результаті на зібранні було створено ініціативну групу, до якої ввійшли по дві особи від кожного будинку для пошуків оптимального варіанту управління майном. Наступна зустріч ініціативної групи відбудеться у наступну суботу о 10.00 у приміщенні сільської ради. До групи також можуть доєднатися всі небайдужі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь