АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ ЩОДО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Дата: 11.03.2020 08:36
Кількість переглядів: 223

«Децентралізація: щодалі?»

Фото без опису

          5-6 березня у Києві пройшов Національний пресклуб на тему: «Децентралізація: що далі?» для регіональних ЗМІ. Це шостий щорічний традиційний інформаційний захід АМУ для медіа щодо децентралізаційної реформи.

 Цього разу намагались розібратись, яких змін чекати на завершальному етапі реформи адміністративно територіального устрою нашої держави та чому Асоціація міст України не підтримала два проєкти конституційних змін.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан роз’яснив, чому АМУ не підтримала два проєкти конституційних змін і що пропонує Асоціація у власній Концепції змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади. Він  наголосив, що у пропозиціях АМУ щодо конституційних змін відображені головні принципи Європейської хартії -справедливість розподілу фінансів і однакова якість публічних послуг.    

Асоціація міст України як єдиний голос українських громад представляє їх інтереси. Коли Асоціація звертається до Уряду і заявляє про недостатність коштів, наприклад, на медичну сферу, маються на увазі фінанси не для органів місцевого самоврядування, а для людей, які живуть в цих громадах, для забезпечення послуг для них.

На прес-клубі було також розглянуто й  питання які стосувались медичної реформи, ринку землі, виборчої системи.

Світлана Осташко, аналітик АМУ, перезентувала учасникам пресклубу тему «Медична реформа: позиція АМУ щодо механізмів її реалізації». Аналітичний центр проаналізував пропозиції, які надсилали представники громад щодо проєкту постанови Кабміну «Деякі питання удосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році». Ним визначаються механізми забезпечення оплати медичних послуг, пов?язаних з наданням екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної(високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв?язку з вагітністю та пологами, медичної реабілітації .За результатами пропозицій та зауважень АМУ напрацювала певні позиції щодо механізмів реалізації медичної реформи. «Нормативну базу треба розробляти перед впровадженням реформи, а не навздогін», - підсумувала експерт.

Директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук розповів про ринок землі і про те, що зміниться для муніципалітетів, зокрема їх бюджетів. Він підкреслив, що перш за все, ринок землі – це один з інструментів комплексної земельної реформи. Адже земельні ресурси є значним джерелом надходжень до місцевих бюджетів, які спрямовуються громадами на вирішення питань місцевого значення: благоустрій, житлово-комунальне господарство, освіту, охорону здоров'я, соціальні допомоги. Відповідно, реформа має відбуватися за участі територіальних громад та органів місцевого самоврядування. Їх вплив на процеси повинен зрости, щоб їхні бюджети не почали скорочуватися. Йдеться насамперед про збільшення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування за рахунок передачі земель з державної у комунальну власність, про перегляд процедур та умов безоплатної передачі земель у приватну власність і залучення місцевих громад у процес продажу земельнихділянок приватної власності.  

Аналітик АМУ Олександр Логінов  пояснив, якою буде виборча система на місцевих виборах і чого слід очікувати мерам та муніципальним радам.

Пресклуб організовано у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні»(ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID. На пресклубі зібралися більше100 представників ЗМІ з усіх областей України.

Більше інформації  та презентації доповідачів можна отримати перейшовши за посиланням на сайт Асоціації міст України: https://www.auc.org.ua/novyna/amu-provodyt-u-kyyevi-nacionalnyy-presklub-reform-decentralizaciya-shcho-dali .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь