ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ

Дата: 21.06.2020 09:43
Кількість переглядів: 311

А ПАМ’ЯТЬ ДОСІ СТУКАЄ У ДУШІ
У Сомковій Долині – великий день. Поруч із обеліском солдату та братською могилою, де перепоховані 11невідомих Героїв війни, з’явилася пам’ятна стела, із іменами земляків, які повернулися із полів Другої світової війни та спочили уже у мирний час. Прізвища, імена, по батькові, за якими цілі родини, за якими роки відбудови зруйнованого війною господарства, зведені села, виховані діти. Сьогодні їх пам’яті прийшли вклонитися цілими родинами, діти та онуки, згадати та вшанувати.


Насамперед слово має ініціатор створення стели Михайло Іванович Шатун: «Символічно, що ми віддаємо шану батькам і дідам саме напередодні 22червня – Дня пам’яті та скорботи… 94 односельці не повернулися з війни, а на фронт пішли 217 чоловіків. До 15 липня 1941 у районі було мобілізовано 10 тисяч воїнів. Повернулося живими, із пораненнями у село 107 осіб, їх імена нанесені на гранітних плитах. Багатьох ви знаєте. Серед них - Уляницький Василь Прохорович брав участь в обороні Ленінграду, Павленко Олексій Васильович брав участь у боях за Сталінград, вони відзначені нагородами.
Я вдячний усім, хто доклав рук до створення стели, це: Михайло Бережний, Володимир Дейнега, Віктор Колос, зварювальник, що виконував роботи Сергій Миколайович. Спасибі синам і дочкам, що допомагали фінансово, вдячний родині Юрія Івановича Павлушка. Дай Бог, щоб небо над Україною було мирним, а Україна відстояла усі свої території.»
Освячення провели настоятелі ПЦУ отець Анатолій та отець Михайло.


«Наш громадський обов’язок сьогодні зберегти пам’ять про своїх односельців, земляків, бо доки ми пам’ятаємо свою історію, доти ми є державою. Нинішня подія свідчить про те, що пам’ять таки достукалася у наші душі. Хочеться, щоб не померла історія, тому маємо її зберегти для нащадків. Тому ми створимо історичний музей громади, де будуть збережені родинні реліквії всіх жителів. Ми маємо його впорядкувати, щоб діти і онуки могли отримати його із наших рук. Кожен сьогодні думав про своїх, рідних і цей спомин оберігатиме нас від ворогів, що хочуть розірвати нашу державу. Миру державі і щастя родинам», - побажала голова Студениківської ОТГ Марія Олександрівна Лях.
Народний вокальний колектив «Долинянка» вперше виконав пісню всіх матерів, що чекають синів, – «Степом, степом». Проникливе виконання пісень викликало сльози у присутніх і повернуло до спогадів про війну. Серед тиші і пташиного щебету набатом звучали прізвища односельців, викарбувані на гранітних плитах, завмерли у хвилині мовчання діти і внуки тих, хто захищав державу у воєнні роки, лягли квіти до підніжжя стели…
Подякувала односельцям за особисту участь у створення стели та побажала багато мирних весен староста села Тетяна Василівна Шатун: «Це місце ми зробимо священним для кожного жителя і саме сюди будуть приходити молодята під час весілля і покладатимуть квіти».


Зі словами вдячності від імені жителів села виступила колишній вчитель української мови та літератури Хоменко(Чуй) Віра Федорівна: «Коронавірус посіяв страх у серця, але не у душі, ми прийшли вклонитися переможцям, які вірили у перемогу і знали, що вдома їх чекають, ми, їхні діти, маємо це пам’ятати, бо вони зробили для цього все, ми маємо передати цю відданість своїм дітям і внукам, Я прийшла вшанувати свого батька, свого дідуся Чорненького Овсія Івановича, його братів. Вони і в мирний час допомагали один одному, важко працювали, зробили все, щоб ми жили. Допоки живе пам’ять, наші близькі поруч», - зазначила
Завершилися урочистості, але люди ще довго не розходилися, згадували близьких, шукали прізвища на постаменті. Прийшла до стели разом із сином Володимиром вклонитися рідним Віра Федорівна, вона тримає портрет батька Федора Павловича Чуй, отак незримими ниточками зв’язує у єдине ціле всю родину пам’ять.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь