Студениківська сільська цільова програма «Соціальне таксі» на 2021-2023 роки

Дата: 09.12.2020 13:17
Кількість переглядів: 580

Фото без опису

 

Затверджено

Рішенням сесії Студениківської

Сільської ради № 40-ІІ-УІІІ

Від 07.12.2020 року

 

 

 

Студениківська сільська цільова програма

«Соціальне таксі»

 на 2021-2023 роки

с. Студеники

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Паспорт Програми

В основу розробки Студениківської сільської цільової програми «Соціальне таксі» на 2021-2023 роки (далі – Програма) покладено аналіз законодавства України, що формує соціальну політику в країні.

 

Ініціатори розроблення Програми:

Департамент соціального захисту населення КОДА

    1. Розробник Програми:

Виконавчий комітет сільської ради.

    1. Відповідальний виконавець Програми:

Головний розпорядник коштів – виконавчий комітет сільської ради.

Учасники Програми:

Виконавчий комітет сільської ради

Керівники підприємств, установ та організацій

    1. Термін реалізації Програми: 2021-2023 роки
    2. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації

                     Програми  - 795,00 тис. грн

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

    Потреба в створенні служби «Соціальне таксі» (спеціальне таксі для перевезення осіб з інвалідністю) в Студениківській сільській територіальній громаді є дуже актуальною на сьогоднішній день. Соціальна ситуація, що склалася на сучасному етапі розвитку України, зумовлює необхідність підвищення соціального захисту людей з обмеженими фізичними можливостями як в державі, так і на місцевому рівні. Актуальність цієї програми пояснюється тим, що соціальна політика держави покликана забезпечити громадянам гарантовані Конституцією України право на соціальний захист (стаття 46), а створення служби «Соціальне таксі» виступає як її складова.

    Коли людина, в силу різних причин та життєвих обставин,  отримує обмеження в фізичних можливостях, то відбувається найбільш значуща зміна її соціального статусу. Адаптація до нових умов проживання є дуже болючою та проблематичною. Тому створення служби «Соціальне таксі»  розглядається як пріоритетний напрямок у соціальній підтримці кожної особи з обмеженими фізичними можливостями.

          В Студениківській громаді відсутні спеціалізовані транспортні служби для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення. Тому розв’язання цієї проблеми пропонується вирішити шляхом створення при Комунальному підприємстві «Господар» служби «Соціальне таксі».

          При наданні транспортних послуг впроваджується новий механізм надання послуг та створюються нові можливості для осіб з обмеженими фізичними можливостями для повноцінної соціальної інтеграції в суспільство.

          Сільська цільова програма соціального захисту інвалідів «Соціальне таксі» розроблена відповідно до Рішення Студениківської сільської ради від 29.05.2018 року №204 « Про утворення Служби з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату «Соціальне таксі» в Комунальному підприємстві «Господар» Студениківської сільської ради». Фінансування програми передбачається за рахунок коштів місцевого бюджету.

 

Основна проблема, на розв’язання якої спрямовано програму.

Задовольнити потребу населення Студениківської сільської територіальної громади з обмеженими фізичними можливостями на вільне та зручне пересування спеціалізованим автомобільним транспортом для вирішення різних нагальних потреб та відчуття гідності у суспільстві.

 

  1. Визначення мети програми

              З метою впровадження нової форми роботи спрямованої на підвищення активності та спілкування людей з обмеженими фізичними можливостями  створюється служба «Соціальне таксі» для перевезення на пільгових умовах осіб з  інвалідністю та інших маломобільних верств населення. Таким чином буде удосконалена державна політика в галузі соціального захисту населення.

             

Основні завдання програми:

  • забезпечити сільську громаду спеціалізованим автотранспортом з підйомником (підйомна площадка) пристосованим для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями;
  • розширити коло послуг та покращити якість їх надання Комунальним підприємством «Господар» Студениківської сільської ради
  1. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування

Для досягнення мети при Комунальному підприємстві «Господар» створюється служба «Соціальне таксі» для обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями. Служба «Соціальне таксі» повинна включати в себе:

- мікроавтобус з підйомником (підйомна площадка), який пристосований та призначений для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями;

- соціального працівника;

-  водія.

Спеціалізований автомобіль буде використовуватись як соціальне таксі.

Служба «Соціальне таксі» буде надавати зазначену транспортну послугу як на платній, так і на безоплатній основі.

Право на безоплатне обслуговування мають:

  • громадяни, які не здатні до самообслуговування у зв'язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані інвалідами в установленому порядку;
  • інші громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності,  але не більш як чотири місяці), які мають на своєму утриманні  неповнолітніх  дітей,  дітей з інвалідністю,  осіб  похилого віку, осіб з  інвалідністю, за умови, що середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий  ніж 1,5 прожиткового мінімуму для сім'ї;
  • громадяни, які  перебувають  у  складній  життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають  на  своєму  утриманні  неповнолітніх  дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім'ї.

Для категорії осіб, які отримають послугу з надання соціального таксі на платній основі Студениківською сільською радою буде встановлено пільговий тариф.

В подальшому фінансування на утримання автотранспорту для послуги соціального таксі буде здійснюватися за рахунок сільського бюджету та спонсорської допомоги.

Соціальний працівник формує особові справи громадян, які замовляють послугу.

Функції диспетчера передбачено покласти на соціального працівника відділення.

          Заходи з реалізації програми:

  • навчання персоналу з експлуатації підйомника;
  • популяризація результатів програми, шляхом висвітлення в ЗМІ.

              Обсяг коштів, необхідних для реалізації програми та джерела її фінансування.

              Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, складає 1100 тис. грн. Джерело фінансування – кошти місцевого бюджету, виходячи з його реальних можливостей, благодійних внесків, гуманітарної допомоги, інших джерел, не заборонених законодавством.

  1. Результативні показники

Очікувані результати програми:

  • Реалізація даної програми забезпечить можливість оперативно вирішувати проблеми, пов’язані з пересуванням осіб з обмеженими фізичними можливостями та суттєво вплине на поліпшення життєдіяльності територіальної громади.
  • Буде більш якісно реалізоване конституційне право громадян на соціальний захист.
  • Розшириться перелік надання послуг комунального підприємства «Господар».

Створення служби «Соціальне таксі» в КП «Господар» Студениківської сільської ради має велике соціальне значення та спрямоване  на  задоволення потреб тієї частини громади, які мають обмеження в своїх фізичних можливостях, пов’язаних з пересуванням.

Напрями діяльності та заходи програми «Соціальне таксі»

 

 

Назва напрямку діяльності та пріоритетні завдання

Перелік заходів програми

Етапи виконання програми, роки

Усього витрат на виконання Програми, тис. грн.

 

2021

2022

2023

 

1.

Забезпечення якості роботи Служби «Соціальне таксі»

Оплата праці працівників Служби «Соціальне таксі»

100,00

125,00

150,00

375,00

 

Придбання пального для автомобіля

120,00

140,00

160,00

420,00

 

ВСЬОГО:

 

795,00

 

 

      

  7.Координація та контроль за ходом виконання програми

         

          Координація діяльності з виконання Програми покладається на комісію з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, прав людини, фізичного виховання, молоді, культури, депутатської діяльності, етики та регламенту (голова комісії – Турченкова Тетяна Олександрівна).

          Конкретний механізм фінансування визначається фінансовим управлінням сільської ради за умови ефективного використання бюджетних коштів.

 

   Секретар с/р                                                                            Н.Г. Стрижак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь