НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Дата: 12.04.2021 12:51
Кількість переглядів: 499

БЕРЕЖІМО МАЙНО ГРОМАДИ!

Фото без опису

Весна – це не тільки оновлення природи, це ще і сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Україна – одна із тих державу світу, де досі немає надійних важелів впливу на цей процес. При цьому ми нищимо землю, бо родючий покрив, на якому спалюють траву, відновиться лише через 5-6 років; до повітря потрапляють разом із димом пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки, діоксини - найотруйніші для людини речовини; гинуть птахи та тварини.

Уже у цьому році через пожежу та спалювання сміття у громаді загинула одна людина. Вчора практично ввесь день із 11до 6 години вечора всі пожежні підрозділи громади були задіяні у гасінні пожежі, яка виникла між селами Козлів та Семенівка. Вогонь почергово добирався то до сміттєзвалища, то до лісу. Наші рятувальники героїчно відбивалися, але вогонь, роздмуханий вітром, набрав такої руйнівної сили, що довелося викликати підрозділ ДСНС із Березані. Тільки разом пожежники впоралися із вогнем. Довкіллю нанесені значні збитки, відновлення триватиме роками. Основна причина пожежі – необдумані людські дії.

Фото без опису

Шановні жителі, просимо вас не палити трави, не нищити чудову природу громади.

Окрім того, за спалювання сміття та трави передбачена адміністративна відповідальність.

Стаття 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" — штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, складає:

для громадян 3 060 – 6 120 грн; для посадових осіб 15 300 – 21 420 грн.

А якщо дії спричиняють пожежу, то це вже кримінальна відповідальність.

Стаття 245 Кримінального кодексу України "Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу" — знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

штрафом від 91 800 до 153 000 грн; або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років; або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь