ІНФОРМУВАННЯ

Дата: 20.05.2021 13:13
Кількість переглядів: 500

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням сесії Студениківської

 сільської ради №503-Х-VIII

від 18.05.2021 року

ПАМ’ЯТКА

щодо забезпечення дотримання основних вимог санітарного законодавства під час проведення  робіт із пестицидами та агрохімікатами

Фото без опису

У зв’язку з масовим використанням  пестицидів при обробітку посівів  одноосібниками та орендарями Студениківська  сільська рада Київської області попереджає про необхідність суворого дотримання вимог природоохоронного законодавства та правил при транспортуванні, зберіганні та використанні пестицидів та агрохімікатів.

Неправильне зберігання, поводження з пестицидами, агрохімікатами та тарою, в якій вони знаходились, може становити потенційну загрозу для навколишнього природного середовища, здоров’я жителів громади,   загибелі диких тварин і погіршенню середовища їх існування.

Загальні вимоги щодо використання пестицидів визначені Законом України «Про пестициди та агрохімікати» та Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001-98), зокрема:

1. Забороняється перевезення пестицидів у пошкодженій тарі. У випадку порушення пакування необхідно негайно вжити заходів до нерозповсюдження препарату в навколишньому середовищі (роздування вітром, розмивання дощем, тощо).

2. Зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах, які відповідають встановленим нормам.

3. Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

4. Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки необхідно сповістити населення, сторонніх користувачів сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. Роботи проводити з дотриманням встановлених правил.

5. Категорично забороняється спуск у водойми незнезаражених колекторно-дренажних і стічних вод, що утворяться при митті тари, машин, устаткування, транспортних засобів і спецодягу, які використовувались при роботі з пестицидами.

6. Тара, в якій зберігалися пестициди або агрохімікати (каністри, упаковки, пляшки, мішки, ємності) є небезпечною, тому обов’язково вона повинна передаватися спеціалізованим підприємствам, які мають ліцензію міністерства екології та природних ресурсів України на поводження з небезпечними відходами.

З метою запобігання отруєнь бджіл внаслідок використання засобів захисту рослин

1. Оповіщати не пізніше, ніж за три доби при застосуванні засобів захисту рослин на медоносних рослинах, згідно статті 37 ЗУ «Про бджільництво».

2. В повідомленні про застосування ЗЗР сповіщати дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату (ст. 37 ЗУ «Про бджільництво»).

3. При застосуванні хімічного обприскування на медоносних рослинах попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ (ст. 37 ЗУ «Про бджільництво»).

4. Не застосовувати засоби захисту рослин, стимулятори їх росту, мінеральні добрива, інші препарати, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору. (ст. 30 ЗУ «Про бджільництво»).

5. Застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки ТІ пестициди i агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію І включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населенню (Перелік пестицидів і агрохімікатів і щорічні доповнення до нього видається Департаментом екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України відповідно до ст. 7 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» № 86/95 від 02.03.1995 р.).

6. Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, безпосереднього контакту покрову бджіл з робочим розчином інсектицидів.

7. Використовувати не токсичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди.

8. Суворо дотримуватися регламентів застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин. При використанні високотоксичних для бджіл піретроїдних інсектицидів паралельно застосовувати репеленти, що забезпечать збереження життя робочих бджіл на період токсичної дії інсектициду.

Звертаємо Вашу увагу, що порушення законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством!

             ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ СТУДЕНИКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ!

Якщо дії одноосібників або орендарів суміжних з вашими земельних ділянок порушують ваші права, шкодять вашому здоров’ю, ваших близьких, сусідів, та порушують вказані вище норми законодавства України просимо:

  1. Сфотографувати та/або зафільмувати факт порушення прав
  2. НЕГАЙНО звернутися до правоохоронних органів за номером 102 або до поліцейського офіцера громади (093 050 63 16 – Руслан Іванович Хоменко)
  3. Якщо Ви відчули наступні симптоми: сухість у роті, запаморочення, головний біль, нудота, блювання – НЕГАЙНО викликайте швидку за номером 103, або зверніться до сімейного лікаря для отримання необхідної медичної допомоги.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь