КОНКУРСИ. ФЕСТИВАЛІ

Дата: 02.07.2021 15:13
Кількість переглядів: 500

СОЛОВ’ЇНІ СПІВИ У ХОРВАТІЇ, ЩОБ НІКОЛИ НЕ РОЗІРВАВСЯ ЗВ’ЯЗОК

Фото без опису

Нашу мову називають солов’їною, вона чарує, вабить, надихає. А якщо покласти мелодійне українське поетичне слово на музику та звучатиме воно у виконанні чудових артистів, от і матимемо солоспіви. Саме таку назву носить Міжнародний конкурс-фестиваль, який уже багато років проходить на березі Адріатичного моря у чудовому місті Рієкка. Організовує свято пісні українська діаспора, особисто родина Ольги та Віктора Камінських.

Фото без опису

Той, хто хоч деякий час жив далеко від батьківщини, розуміє щемке та тягуче відчуття ностальгії, бо навіть у далеких теплих і заможних світах Україна живе у тебе в серці, озивається спогадами-міражами і звучить тужливо українською піснею. А якщо ти людина діяльна і творча, як Ольга та Віктор, то вона тебе обов’язково сподвигне до роботи, до об’єднання «наших» за кордоном, до чогось, що допоможе твоєму новому місцю проживання переконатись, що Україна чудова. Так і родина Камінських разом із товариством «Дніпро» уже шостий рік поспіль організовує потужні фестивалі-конкурси, аби явити світу пісенну націю, а землякам показати інші теплі краї.

Фото без опису

Фестиваль складався поступово, нанизувався намистинка за намистинкою, щоб поступово створити барвисте музичне намисто для жаркого хорватського літа. Відразу учасниками були лише солісти-вокалісти, потім поступово додалися інструменталісти, далі у цю пісенну річку влилися повноводні народні колективи і ось уже в наступному році мають доєднатися іскристі танцювальні колективи.

Камінська Ольга - засновниця, Голова журі Міжнародного конкурсу «Українські солоспіви у Рієці» . Народна артистка України (1999), співачка і музичний режисер. Народилася в Галичині у м. Тернополі (Україна). Закінчила Київську консерваторію ім. П. І. Чайковського (відділення сольного співу). Служила у Київському театрі оперети, де відтворила цілу галерею головних героїнь класичної оперети, більше 20 партій. Виступала у складі «Київконцерту» і «Укрконцерту», співаючи різноманітний репертуар - популярну, класичну і народну музику. Із сольними програмами виступала у Болгарії, Німеччині, Польщі, Канаді, Америці, Франції, Італії, Монголії, Югославії. Здійснила велику кількість Фондових записів на Українському радіо. В 1993 р. нагороджена званням Заслуженої артистки України, а в 1999 р.- Народної артистки України. З 1998-2001 рік навчалася у Київській Музичній Академії на новоствореному відділенні оперної режисури (клас проф. В. Курбанова). Закінчила навчання з червоним дипломом фахівця – оперного і музичного режисера. У 2001р. була запрошена до Національної опери міста Рієки в Хорватії, де служила з 2001-2021р. Актриса виконала близько 20 головних партій вердіанського репертуару: Віолетта з "Травіати", Леонора з "Сили долі" і "Трубадура", Леді Макбет з "Леді Макбет", Абігаїлла з "Набукко"- опер Джоакіно Верді; Глорії Тоски з "Тоски" і Манон Лєско з "Манон Лєско" Дж. Пуччіні. За виконання ролі Джоконди у опері А.Понкієллі "Джоконда" Ольга Камінська відзначена Почесною Нагородою Стефанії Лєнковіч. Ольга Камінська - активний громадський діяч. За її ініціативою в 2010 році у Рієці ( Хорватія) було створено українське культурно-просвітне товариство "Дніпро"- Рієка, яке вона очолила, а головною метою товариства є презентація мистецтва України. За її ініціативою товариством "Дніпро"- Рієка засновано Український фестиваль пісні, музики, танцю і художнього мистецтва (2016).

Фото без опису

В 2017 році Ольга Камінська заснувала Міжнародний конкурс "Українські солоспіви у Рієці". З того часу звучить над Хорватією українська пісня.

Творча делегація від Студениківської громади вперше поїхала на Міжнародний конкурс у 2019 році. Тоді ми отримали виключно призові місця, а головне – добрих друзів – родину Камінських. Згодом через соціальні мережі стали відслідковувати життя і події один одного і звичайно знову захотілося зустрічі. Минулого року пандемія, коронавірус та закриті кордони не дозволили нам взяти участь у фестивалі. Цьогоріч подію пропустити ми просто не могли. Тому гайда у мандрівку на П’ятий ювілейний конкурс та Шостий фестиваль до Рієкки!

Фото без опису

Отож 16 червня потужна делегація творчих колективів громади у складі 48 осіб вирушила у гастрольну поїздку до Хорватії на Міжнародний пісенний конкурс «Українські солоспіви в Рієці». І якщо минулого разу це були колективи, то цього разу – збірна «солянка» - саме так кажуть про компанію, до якої входять всі на світі. До Хорватії зібралися вокальний ансамбль «Черешеньки» яким уже майже 10 років керує очільниця нашої культури Зоя Романівна Тимченко. Дует у складі подружжя Заболотних та Людмила Білоус із Ташанської ТГ та народний колектив «Осіннє золото», пісенні дуети, квартети тріо від нашої громади. Фінансування також було збірним, як кажуть платив кожен за себе, левову частку надала українська діаспора у Хорватії…

Поїхали прямо із дому без жодних пересадок комфортабельним автобусом, хоча дорога виявилася не такою і простою. Окрім чудових рівнин Житомирщини, чаруючих краєвидів Рівненщини, історичних місць Львівщини подорожуючих справді полонили карпатські краєвиди і захопив західний колорит Закарпаття. Але, як же без ложки дьогтю, - тривалої 12 годинної стоянки на кордоні, хоча ситуацію і намагалися залагодити обидва Посли. Зітхнули із полегшенням, коли перетнули кордон із Угорщини, попереду було море вражень і очікування конкурсу.

За умовами Міжнародного конкурсу " Українські солоспіви у Рієці" у конкурсній програмі брали участь: соло вокалісти; вокальні дуети; тріо; вокально-інструментальні ансамблі; інструменталісти, інструментальні дуети, численні вокальні колективи, серед яких і наші аматори.

На переможців конкурсу чекали: Дипломи учасників, Подяки, Кубки Лауреатів конкурсу Першого, Другого і Третього місць, Гран-Прі, нагорода симпатії засновниці конкурсу, народної артистки України Ольги Камінської, нагорода "Соловейку України, співаючому у Рієці"( пам'яті Берегині Тетяни Мельник), нагорода "Міжнародний Соловейко" і ще багато нагород і несподіванок.

У журі конкурсу " Українські солоспіви у Рієці"-2021:

Камінська Ольга - засновниця конкурсу, Голова журі; Зоя Тимченко, заслужена артистка естради, переможниця конкурсу у 2019 році, член журі; Віктор Камінський, представник української національної меншини у Приморсько- горанськії жупанії, музикант - фаготист, організатор конкурсу, представники музичних кіл Хорватії. Багато років поспіль натхненником і першим співорганізатором з української сторони є народний артист України - Мар'ян Гаденко. Він - радник і Почесний член журі фестивалю-конкурсу. Без Маєстро жодна із поїздок була б неможливою.

Дуже особлива і мета конкурсу, він не тільки мистецький, його мета значно глибша, масштабніша, бо за ці роки організований УКПТ "Дніпро" - Рієка

Фото без опису

"Український фестиваль пісні, музики, танцю та образотворчого мистецтва", став невід'ємною частиною багатонаціональної культури Хорватської Республіки, він дозволяє порадувати українців у Хорватії, а представникам України дарує можливість поділитися своїм пісенним багатством з цілим світом. За своїм змістом це фестиваль, який об’єднує професійні музичні ансамблі, народні танцювальні колективи, вокальні і вокально- інструментальні ансамблі і групи, солістів-співаків, а також художників-аматорів та професійних художників. На майбутнє існує ідея створення та підтримки фестивалем сучасного танцю, музики, пісні на професійному та аматорському рівні шляхом об’єднання мистецьких колективів. Концепція фестивалю наголошує на виступах вітчизняних та іноземних колективів, тренінгах через освітні майстер-класи та побудові партнерських відносин із іноземними солістами, ансамблями, колективами та викладачами. Цьогоріч особливо багато було інструменталісті: бандура, гітара, саксофон, гармошка, - дивували і захоплювали в умілих руках віртуозів. Окрім мистецької частини, дуже важлива і частина туристична, бо бути на березі Адріатичного моря і не окунутись у його звабливі хвилі, було б неприпустимою втратою. Саме тому гастрольна програма наших аматорів побудована так, аби насолодитися краєвидами, пірнути у тепле море і отримати естетичну насолоду від спілкування з прекрасним та ще себе показати і чомусь навчитися.

Після тривалої поїздки нашу делегацію зустріло подружжя Камінських і запросило на дружню вечерю до родинного затишного кафе «Діна». Частували і приймали, як дорогих гостей. Наситились не лише фізично, але і енергетично, надихнулися енергією тихого затишного родинного столу від щирого і відкритого сімейного бізнесу.

Наших подорожуючих прийняло у обійми місто Ловран, готель Лінк, добре знайомий нашій делегації, бо саме тут зупинялися минулого разу. На вході зустріли посмішками, розселили у номери, але часу на розпаковування речей ніхто не витрачав: за вікнами чекало море… Разом із делегацією на одному із балконів поселився і прапор України, чому немало подивувалися працівники хостел-готелю.

Як зазначає засновниця конкурсу Ольга Камінська: «Ось це і є головна мета нашого фестивалю - культурно-туристична. Щоб позмагатися на конкурсі, і відпочили, і разом на пляжі!!! Пісню українську затягнули. Адже люди села, люди-пчілки, трудівники і трудівниці, землероби, робітники сільського господарства також мають право на відпочинок у Ловрані - світовій здравниці в Хорватії. А ми все робили, щоби їм було комфортно і розслаблено». Численні світлини у стрічках учасників у соціальних мережах свідчать саме про це.

Наступного дня були репетиції та відбірковий конкурс. Всього було 25 учасників у різних жанрах. Журі вислухало всіх, хоча деякі виступи скорочували до однієї пісні, беручи до уваги, що зал є частиною історичної будівлі церкви Аули Івана Павла ІІ, де не дозволено ставити кондиціонери. Але атмосфера була настільки теплою і в прямому, і в переносному значенні, що майже чотири години виступів пройшли, як одна мить

Нагородити організатори хотіли всіх учасників, які так гарно співали, грали дивували. Але, як у всякому змаганні має бути переможець, так і тут. Першу премію отримав ансамбль «Черешеньки». Третьою премією відзначено дует учасників народного колективу «Осіннє золото» у складі Леоніда Мартиненка та Тетяни Ковалівської. Особливим призом від голови журі Ольги Камінської була нагороджена наша чудова інструменталістка, живчик і запальний вогник делегації Віра Іванівна Ярема. Відзначено також голову Студениківської громади Марію Олександрівну Лях. Лауреатами конкурсу стали усі інші учасники, а «Осіннє золото» - переможець попереднього конкурсу, порадувало глядачів чудовим виконанням українських пісень. Особливими призами поруч із офіційними нагородами для переможців стали роботи по склу хорватської майстрині Єлени Цетіня, Нагороджені мали честь отримати їх з рук Посла України у Хорватії Василя Кирилича його дружини Ніни Кирилич, з рук представника української національної меншини м.Загреба(Хорватія)Віктора Філіми, а також Приморсько- Горанської жупанії, Віктора Камінського, від засновниці конкурсу, народної артистки України Ольги Камінської і самої майстрині Єлени Цетіня.

Усе це відбулося наступного дня, у Рієці. А перед початком дійства на честь святого місця Аули Івана Павла ІІ заспівала Адажіо Албіноні на VI українському фестивалі пісні, музики, танцю і художнього мистецтва організатор фестивалю – Ольга Камінська. Фестиваль освятив отець Іван, який був присутнім на Гала концерті.

І українські хорвати, і численні представники країни високо оцінили сам фестиваль і роботу його організаторів. Ось один із коментарів від Vedran Brkanovi ?: ′′ Чудові та незабутні! Не тільки для українців з Хорватії, а й для нас хорватів, приїзд українців з України та їхня участь у річковому фестивалі та конкурсі було незабутньою культурною подією та чудовим новим досвідом. Наживо слухаючи їхню оригінальну музику, спостерігаючи їхні народні костюми та чудових і близьких для нас люде, ми насолоджувались. Це був першокласний захід дружби та справжньої мультикультури. Вітання та подяка організаторам та всім, хто зробив можливою ту цінну зустріч."

У Рієці завершився Шостий фестиваль української пісні, музики і танцю.

Оганізований Головою культурно-просвітнього товариства «Дніпро - Рієка» пані Ольгою Камінською, він став черговою подією в рамках проєкту Посольства «30 подій у Хорватії з нагоди 30-ї річниці Незалежності України». Відбувався він під патронатом Ради національної меншини Республіки Хорватія, Посольства України в Хорватії, за особистої участі Посла Василя Кирилича та Аташе з питань культури Руслана Єгорича були присутні усі голови Товариств, а їх у Хорватії 10.

Фестиваль об’єднав 120 учасників - співоче коло українців Хорватії з Вуковару, Осієка, Славонського Броду, Загреба та мистецькі колективи з Київщини і Чернігівщини. Рієцькі українські солоспіви явили собою «сад божественних пісень».

Дякуємо пані Ользі Камінській за зусилля, докладені задля організації фестивалю, а українцям – за «божественність» виконаних пісень.

У фіналі усі учасники виконали " Червону руту" Володимира Івасюка а слова Посла Василя Кирилича стали справжнім натхненням для учасників і організаторів.

Наостанок залишилося лишень низько схилити голову перед тими людьми, які живуть у Хорватії, говорять хорватською, думають

по-хорватськи, але душа у них залишається українською.

«Ми вдячні хорватській стороні за ту любов і повагу, яку вони проявили до представників делегації та нашої держави. Щиро бажаємо нових успіхів організаторам конкурсу – фестивалю, маємо родину Камігнських за добрих друзів, чекаємо їх у своїй громаді і просимо Божої охорони на довгі роки творчого і активного громадського життя. Нехай життябуде, як українська пісня – дзвінка і висока!», - зазначила Марія Олександрівна Лях, голова Студениківської ТГ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь