СВЯТА ГРОМАДИ

Дата: 15.10.2021 16:07
Кількість переглядів: 183

КОЗАЦЬКА ПОКРОВА У ЧОПИЛКАХ

Святкові дні ознаменувалися ще однією урочистою подією.На Переяславщині започаткували новий фестиваль – «Козацька Покрова у Чопилках»

Започаткувала подію Анна Іванівна Кузьменко-Лебедівська, ініціаторка і меценатка будівництва місцевого храму.

«Ми започаткували фестиваль "Козацька Покрова у Чопилках", — зазначила виступаючи на святі Анна Іванівна. Проводитимемо його щорічно на Козацьку Покрову. Хочемо цим продовжити відродження автентичності козацьких сіл регіону, привернути увагу до людей, які тут живуть, показати, які вони працьовиті і талановиті. А ще дуже хочу, щоб у Чопилках щовечора у вікні кожної хати загоралося світло. Якщо шибки світяться, значить у хаті є життя і родина. І село живе!»

У програмі фестивалю відбулося урочисте богослужіння до вшанування Покрови Пресвятої Богородиці за участю архієрея ПЦУ, архієпископа Вишгородського, намісника Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря Агапіта.

Урочисте відкриття розпочалося із підняття козацького прапора, виступів голів громад Переяславщини та Яготинщини. Студениківську громаду представляли старости сіл, учасники АТО громади, народні вокальні колективи «Долинянка» під керівництвом Галини Старікової та «Осіннє золото» під керівництвом Леоніда Мартиненка, очільниця культури громади, заслужений діяч естрадного мистецтва Зоя Тимченко, які стали учасниками концерту. Студениківська громада також була представлена імпровізованою виставкою рушників та смаколиків. Працювали художні виставки, майстер-класи.

Патріотичними піснями про Україну розпочав концертну програму співак і композитор, народний артист України Тарас Петриненко та народна артистка України Тетяна Горобець. Вітав присутніх зі святом захисників генерал Сергій Кривонос, голови територіальних громад, керівники сільськогосподарських підприємств, представники керівництва Бориспільського району, духовенство. А духовною основою свята звичайно був дивовижної краси та величі храм.

Його відбудовано на уцілілому фундаменті церкви, яка була споруджена на початку ХХ століття, площею 325 квадратних метрів, а сам архітектурний проєкт відбудованого храму є копією старого собору.

У храмі збережені історичні артефакти: валуни-пісковики козацької доби, які в підмурівок старої церкви заклали Падалки (нащадки великого козацького роду). Вони й збудували старий собор. Артефакти накриті скляною підлогою і справляють глибоке враження.

Цікаво, що відбудували собор всього за один рік, 14 жовтня 2019 року на Покрову було освячено фундамент, а вже 17 жовтня 2020 року освячено відбудований храм і здійснено першу урочисту літургію.

Ініціаторка та меценат відбудови Анна Кузьменко-Лебедівська (яка є прямим нащадком великого козацького роду Падалок і праправнучкою тодішнього чопильського землевласника Івана Падалки, який на початку ХХ століття збудував старий собор)зберегла святиню для сучасників.

Собор було знищено у 1929 році, але бабуся Анни – Падалка Ганна Іванівна в деталях розповідала, яким він був, саме за її розповідями і було збудовано сучасний храм. Крок за кроком промалювали спочатку кожен елемент різьблення, вікон, дверей – усього без винятку. Особливо ретельно промальовували купольну частину. Потім все це склали у великий композиційний графічний малюнок. Так відтворили візуальний образ старого козацького собору. Нині не передати, якої краси ця споруда! Якщо ви ще не бували, то обов’язково відвідайте храм.

Вітаючи присутніх зі святом, голова Студениківської ОТГ Марія Лях зазначила, що найголовніші герої сучасності – це наші захисники, які боронять незалежність і свободу держави на Сході «Ми низько влоняємось подвигу наших воїнів, дякуємо за мирне небо, можливість жити і працювати, радіти і святкувати», - підсумувала Марія Олександрівна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь