МЕДИЦИНА

Дата: 15.11.2021 16:48
Кількість переглядів: 353

МЕДИЧНА ПРОБЛЕМА У СЕМЕНІВЦІ?

Будь-яка галузь, тим паче така важлива, як медична, регулюється законодавчими актами. Саме вони встановлюють порядок роботи закладів, протоколи лікування, чітко розписують алгоритм роботи, визначають штатну чисельність.

Фото без опису

Відповідно до нормативів, які регулюються Наказом МОЗ №504 від 19.03.2018, встановлено типові штати, тобто певну кількість працівників медичного персоналу для кожної Амбулаторії. Кількість медичних сестер залежить від кількості лікарів. Зокрема, сестра медична загальної практики - сімейної медицини / сестра медична патронажна, фельдшер, акушерка з розрахунку 2 посади на 1 посаду лікаря. При цьому лікар повинен мати певну кількість задекларованих пацієнтів: для сімейного лікаря – це 1800 осіб, для терапевта – 2000 осіб. У Амбулаторії села Семенівка лікар-терапевт працює на 0, 5 ставки, тобто для повного навантаження він повинен укласти декларації із 1000 осіб, Наразі лікар має підписані декларації із 890 пацієнтами, тобто до повного завантаження 0,5 ставки йому бракує ще 110 декларацій. За цієї умови він матиме право на роботу однієї медичної сестри, відповідно до закону. Наразі у Семенівській Амбулаторії 3 медсестри. Населення становить 1480 осіб, з них уклали декларацію із лікарем тільки 890 пацієнтів, деякі обслуговуються лікарями населених пунктів сусідніх громад і кошти відповідно йдуть на ці громади.

Фінансування медичних працівників здійснюється НСЗУ (Національною службою здоров’я України). Наразі може фінансуватися лише одна посада медичної сестри, відповідно до кількості посад лікарів, тому 15 жовтня на зборах трудового колективу КП «АЗПСМ Студениківської сільської ради" головний лікар громади Вікторія Кормишева повідомила медиків про переведення, відповідно до закону, комусь із них також було запропоновано перейти на аналогічну посаду у село Переяславське зі збереженням заробітної плати, при тому організаційні (транспортні) питання медсестер вирішуються. У с. Переяславське проживає 1187 осіб. там працює лікар, у якого станом на 15 листопада 2022 року 1524 укладених декларацій і тільки одна медична сестра.

Жодна із медсестер села Семенівки не погоджується перейти на роботу у село Переяславське, вони винесли цю ситуацію на сторінки соціальних мереж, село, зрозуміло, стало на захист медиків. Отож, аби розібратися, оприлюднюємо позицію усіх зацікавлених сторін.

Фото без опису

Вікторія Кормишева: «Як посадова особа я несу особисту відповідальність за дотримання законодавства та цільове використання коштів. У мене немає претензій до медиків села Семенівки, але невідповідність повинна бути вирішена, мова про звільнення не йде, лише про впорядкування штатного розпису. Відповідно до відомостей внесених у Нелсі кількість відвідувань Амбулаторії села Семенівка становить 208 осіб на місяць, або 9-10 осіб щоденно.

Водночас. як головний лікар громади, я повинна дбати про усі села у рівній мірі. Усім відома ситуація, яка склалася в Україні з лікарями. Нам бракує ще одного лікаря у селі Студеники, поки що обходимось мною та трьома медсестрами і це при тому, що я маю багато адміністративної роботи, 939 укладених декларацій та здійснюю прийом дітей, як педіатр. За місяць мною проведено прийом 652 пацієнтів. До речі, дитяче населення Семенівки також уклало декларації зі мною.

Не краща ситуація у селі Переяславське, бо там величезне навантаження на медичну сестру, бо на лікаря із 1524 укладеними деклараціями тільки одна медична сестра».

Марія Олександрівна Лях: « Кожного разу, як відвідую медичний заклад у Семенівці, бачу, скільки людей на прийомі, тому громада всіляко підтримує медиків, ми поставили новий котел, перекрили приміщення котельні, заклад добре оснащений і забезпечений. Усвідомлюємо також у який непростий час живемо, і цінність кожного медичного працівника. Однак і законодавчих норм порушувати не можемо, бо ми державний орган, тому шукатимемо вихід із ситуації, але лише у межах чинного законодавства.

Внаслідок численних перемовин із медиками, старостою села та жителями, ми знайшли лише такий вихід: лікар добирає пацієнтів, щоб підписаних декларацій було якомога більше, але в жодному випадку не менше 1000, тоді залишаються дві медсестри, третя буде переведена на посаду реєстратора».

Староста села Валентина Михайлівна Жеребко: «Шановні жителі сіл Семенівка та Леляки, я сподіваюсь на вашу активність і допомогу, а саме необхідно, щоб всі жителі наших сіл, які обслуговуються в Амбулаторії, були зареєстровані у нашого сімейного лікаря Рождественської Н.В. Адже кошти з державного бюджету на заробітну плату сімейному лікарю та на утримання медсестри надходять в установу, де зареєстрований пацієнт. Тому я звертаюсь до всіх і прошу зареєструватися у нашого лікаря, якщо ви вже зареєстровані то поясніть своїм рідним, друзям та сусідам, що без реєстрації вони не зможуть отримувати медичні послуги в нашій Амбулаторії, окрім випадків надання невідкладної допомоги».

Сьогодні ще раз питання впорядкування штатного розпису обговорено із колективом і проблема частково вирішена, наразі вищевказані працівники повідомлені про зміни письмово, про що підписалися у відповідному наказі. Одна із медсестер буде переведена на посаду реєстратора, дві інші так і залишаться на своїх посадах. Зміни відбудуться за два місяці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь