ВИКОНКОМ

Дата: 03.06.2022 15:49
Кількість переглядів: 281

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ - ОСВІТА

Фото без опису

На розгляд членів виконкому Студениківської сільської ради було винесено всього два питання і обидва – дуже важливі. Перше стосувалося о оптимізації мережі закладів освіти, друге - надання статусу дитини-сироти.

З першого питання доповідала в.о. начальника відділу освіти, охорони здоров’я, молоді і спорту, культури, туризму та соціального захисту населення Крамаренко О.В.

Зокрема Олеся Василівна зазначила, що «освіта переживає складні часи: перебуває у стадії реформування. Два роки освоювала онлайн навчання, а нині отримала найважче у своїй історії випробування – війною. Однак усі виклики будуть подолані, бо в учительства немає іншого виходу, маємо плекати майбутнє.

Фото без опису

Щодо фінансування, то у 2022 році Студениківській територіальній громаді відповідно до «Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» було надано 24 167 200 гривень освітньої субвенції, яка спрямована на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти. Частину, а саме 2 416 700 держава вже забрала через дефіцит бюджету, не виключено, що кошти будуть зменшуватись впродовж року. Коштами освітньої субвенції забезпечується у повному обсязі оплата праці оптимальної чисельності вчителів при максимально ефективній мережі шкіл. Відповідно до Закону України «Про освіту», Закону України «Про повну загальну середню освіту» в Україні проводиться оптимізація мережі закладів освіти.

За рішенням законодавця з 1 вересня 2022 року в Україні починає працювати новий Державний стандарт базової середньої освіти. Утворюються нові Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

До вересня 2022 р. потрібно привести у відповідність до Закону України «Про освіту» установчі документи закладів освіти відповідно до їх типів.

Якщо гранична наповнюваність класів початкової школи та гімназії становить не менше 5 учнів, то відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» в ліцеї повинно функціонувати не менше двох класів (паралелей) за трьома профілями навчання кожного року навчання, при цьому, відповідно до Положення про ліцеї, гранична кількість учнів у класі повинна становити не менше 8 осіб. Аналіз перспективної мережі та наповнюваність класів, на жаль, не дає нам можливості відмовитись від реорганізації шкіл.

Наразі в громаді функціонує дві загальноосвітні школи І-ІІІ ступеня, а саме Пристромська ЗОШ та Семенівська ЗОШ, що не відповідають вимогам законодавства щодо кількості учнів. Тому ми вимушені оптимізувати нашу освітню мережу з подальшим пониженням ступеня цих закладів та реорганізацією їх у гімназії.

Починаючи з вересня 2022 року необхідно припинити зарахування учнів до 10 класу у цих школах, а з вересня 2023 року завершити процес реорганізації цих закладів у гімназії.

Тим учням, які бажають продовжити навчання за програмою повної загальної середньої освіти, ми пропонуємо подавати заяви на зарахування до 10 класу у Студениківський ОЗЗСО І-ІІІ ступенів», - підкреслила доповідачка.

Марія Олександрівна відзначила: «Сьогодення ставить перед нами нові виклики. Формула розподілу освітньої субвенції з теперішніми розрахунками наповнюваності класів ставить сільські школи в невигідне становище. Саме тому попередні вимоги, які не давали сільським школам жодного шансу на існування, переглянуті.

Ми розуміємо, що ситуація складна, ще більше вона ускладнилася через війну, але держава ставить перед нами такі вимоги і ми повинні їх виконувати, а ухвалення таких рішень є неминучим через зниження чисельності учнів. Цей процес поступовий і повне його завершення відбудеться у вересні наступного року. Усі необхідні для цього матеріальні ресурси, зокрема підвезення дітей, – будуть забезпечені». Члени виконкому підтримали питання.

Для більш ефективної роботи члени виконкому також схвалили пропозицію щодо створення робочої групи у складі директорів шкіл та представників профільної депутатської комісії під головуванням Марії Лях та затвердили план оптимізації закладів освіти Студениківської ТГ.

Друге питання стосувалося присвоєння статусу дитини-сироти. Його також підтримали члени виконкому після детальної розповіді очільниці служби у справах дітей та сім’ї Юлії Козелецької.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь