ОСВІТА

Дата: 05.08.2022 16:47
Кількість переглядів: 435

БЕЗПЕЧНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

Менше аніж за місяць, 1 вересня, розпочнеться навчання у освітніх закладах. Підходи до організації навчального процесу змінилися, значні корективи внесла ситуація у державі. Ворог цинічно обстрілює житлові масиви, масові скупчення людей, школи, зупинки громадського транспорту. У цій ситуації найголовніше завдання – зберегти майбутнє, дітей, тому безпека – пріоритетне завдання у організації освітнього процесу.

Фото без опису

Відповідно до Розпорядження Київської обласної військової адміністрації від 26 травня 2022 року №274 та доручення Голови ДСНС України від 14 червня 2022 року щодо організації укриття працівників та дітей у закладах освіти до навчального 2022-2023 року в умовах особливого стану, навчання може відбуватися у очній формі тільки у закладах освіти, в яких облаштовані укриття.

Укриття має розміщуватися в підвальному (підземному) приміщенні будівлі закладу освіти або в безпосередній близькості (до 100 м); повинні забезпечуватись електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. За відсутності в об’єктах водопостачання та каналізації вони повинні мати окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот. Укриття повинні мати два автономні виходи(при кількості людей, що перевищує 50 осіб), не мати вікон чи вони мають бути закладені мішками з піском або ґрунтом, бетонними блоками, цегляною кладкою тощо; без водопровідних та каналізаційних магістралей, з рівною підлогою, місцями для сидіння; з висотою приміщень не менше 2 м та примусовою або природною вентиляцією, із відповідною товщиною стін 56 см.

Фото без опису

Крім того, однією з вимог є дотримання правила не менше 0,6 м.кв. на 1 особу.

Комісією з обстеження закладів освіти, до якої входили представники ДСНС, обстежено усі будівлі освітніх закладів, що посвідчено відповідним актом.

Комісією встановлено ступінь готовності закладів до очної форми навчання, передбачено заходи із ліквідації виявлених недоліків.

Наразі ситуація така: Студениківський ліцей – містить найпростіше укриття поруч зі школою і може вмістити 262 особи. Наразі у ньому виконано такий обсяг робіт: прибрано, побілено, виведено кран забору води, проведено освітлення, обладнано світловими табло еваковиходу, однак залишилося зробити примусову вентиляцію та обладнати місцями для сидіння. Роботи продовжуються.

Укриття закладу освіти села Соснова перебуває у найкращому стані та якнайповніше відповідає вимогам найпростішого укриття. Це підвальне приміщення школи, що може вмістити понад 200 осіб. На сьогодні у ньому побілено, замінено освітлювальні лампи, встановлено покажчики еваковиходу, зроблено все, окрім водо забезпечення – встановлення крану забору води.

Переяславський заклад також оперативно усунув виявлені актом недоліки. Укриття розташоване в межах 100 м від приміщення дошкільного підрозділу. Група компаній «Нива Переяславщини» допомогла із бетоном і у приміщенні вирівняно і залито підлогу, проведено заміну ламп, обладнано світлові покажчики виходів, придбано і обладнано місця загального користування, поштукатурено стіни. Залишилася побілка стін та обладнання місць для сидіння.

Укриття для учнів Семенівської школи розпочали обладнувати нещодавно, силами батьків та місцевих активістів організовано толоку для впорядкування. Досі розчистили виходи і вичистили приміщення. Решта у процесі роботи.

Найгірша ситуація із освітнім закладом села Пристроми, там немає жодного приміщення поблизу школи, придатного під укриття, усе довкола обстежено і проаналізовано. Відповідно до рекомендацій уряду навчання у таких закладах проводиться дистанційно чи із організацією під’їзду учнів до найближчого закладу, де є укриття. Питання наразі відкрите, шукаємо виходу.

До 15 серпня заклади повинні завершити усі види робіт, Семенівський заклад матиме трохи більше часу.

«Два роки навчання, які у дітей забрав COVID 19, і вже півроку вкрала війна, - це чималий строк, і я, як учитель, розумію, як це впливає на знання. Але сьогодні у нас головне завдання – зберегти майбутнє, тому робимо усе, щоб навчання було насамперед безпечним. Будемо оперативно реагувати на зміну безпекової ситуації.

Кожен заклад повинен отримати акт готовності до використання, який видається після виконання всіх рекомендацій по облаштуванню та повторної перевірки комісією на чолі з фахівцями ДСНС. Працюємо над цим спільно. Наражати на небезпеку дітей ніхто не буде!», - зазначила голова Марія Лях після обстеження місць укриттів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь