ІНІЦІАТИВИ

Дата: 13.07.2023 16:32
Кількість переглядів: 46

ПЕТРА і ПАВЛА ЗАКЛИКАЮТЬ НА ЖНИВА

Фото без опису
12 липня християни східного обряду відзначали одне з найбільших християнських свят - день Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла. Цього дня закінчується Петрівка - піст, що тривав упродовж кількох тижнів.

Петрівка минає - половини літа немає, так твердили наші пращури. Також Свято Петра і Павла знаменує початок жнив і курс на осінь.

Фото без опису

Символічне свято – Зажинки, з ініціативи народознавця і краєзнавця Михайла Івановича Шатуна провели у селі Сомкова Долина. Свято проводиться не вперше і уже стало очікуваним і традиційним. У ньому організатори майстерно поєднали народні традиції та обряди, молитовне звернення до Бога, повагу до людей праці та вшанування початку великої хліборобської роботи – збирання врожаю.
Дійство відбувалося на вигоні біля ставка у Сомковій Долині. Розпочалося свято зі спільної молитви – подяки. Провели богослужіння священник ПЦУ отець Михайло, настоятель Храму Святого Архистратига Божого Михаїла, та отець Михайло настоятель Вознесенського Собору. Урочисто підняли прапор України, вклонилися пам’яті земляків, які віддали своє життя за свободу і незалежність України у боях із російськими окупантами, вшанували пам’ять Героїв хвилиною мовчання.
Символічні подарунки від ініціатора заходу Михайла Шатуна отримали ветерани сільськогосподарської галузі, колишні доярки та комбайнери. Пісенний супровід свята забезпечив улюбленець жителів народний аматорський колектив «Долинянка» під керівництвом Галини Старікової. Організатором концертної програми стали працівники культури села, а «Долинянка» подарувала глядачам, яких зібралося чимало, чудові хвилини спілкування із пісенним мистецтвом. Звучали пісні про хліб, Україну, народні та ті, що з’явилися нещодавно, уже після початку повномасштабної війни. Глядачі ще довго не хотіли відпускати своїх улюблених дівчат, тому навіть попри завершення запланованого концерту, композиції продовжували звучати. Як завжди порадував своїм співом земляків Ілля Головко. Пісні "Ясени", "Обійми мене", "Два кольори" у його виконанні звучали особливо проникливо та полонили серця глядачів.
А найменші мешканці села, яких влітку у Сомковій Долині стає значно більше, були залучені до змагань із віджимання та вправності метання дротиків. Призи для учасників змагань забезпечили Віталій Сахно, Владислав Царинний та Олександр Павлушко. А всі діточки отримали смачнюче морозиво від меценатів.

Фото без опису
І безумовно суттєвою частиною свята була підтримка нашої боротьби за Перемогу. До збору коштів долучилися всі присутні. Донатили цього разу на конкретну допомогу землякам. Сьогодні жителі села захищають Україну на передовій, підрозділ одного із них – Олександра Болілого, збирає кошти на автомобіль. З таким проханням до спільноти звернулася його дружина.
Вчора жителі села задонатили на ці потреби 7 тисяч 590 гривень.
Щиро вітаємо аграріїв із початком жнив, бажаємо гарної погоди, легкого збирання та щедрого врожаю. Жнивуємо і працюємо на Перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь