ІНФОРМУВАННЯ

Дата: 17.01.2024 11:35
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Управління інформаційної взаємодії

04151, м. Київ – 151, вул. Святослава Хороброго, 5а

телефон (факс) 246-23-40

 

Подання податкової декларації ФОП на загальній системі оподаткування, яка не вела підприємницьку діяльність, але отримувала інші доходи

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п. 177.11 ст. 177 ПКУ,  фізичні особи – підприємці у податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Якщо протягом звітного періоду фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування не вела діяльність та не отримувала дохід від підприємницької діяльності, проте має інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, то така особа подає податкову декларацію та додаток Ф2 до неї, у якому всі графи прокреслює.

У разі, якщо протягом звітного періоду фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування діяльність не вела, дохід від підприємницької діяльності не отримувала і не має інших доходів з джерел їх походження з України та іноземних доходів, то у неї не виникає обов’язку щодо подання

податкової декларації та додатку Ф2 до неї.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

01 січня 2024 року завершився пільговий режим оподаткування ПДВ операцій з ввезення/постачання на митній території України лікарських засобів та медичних виробів

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що 01 січня 2024 року закінчився термін дії пільгового режиму, протягом якого тимчасово були звільнені від оподаткування податком на додану вартість операції, передбачені пунктами 38 та 38 прим.1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Починаючи з 01 січня 2024 року підлягають оподаткуванню податком на додану вартість у загальному порядку операції із ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів (лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них), визначених пунктами 38 та 38 прим.1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, які тимчасово, по 31 грудня 2023 року, звільнялися від оподаткування податком на додану вартість.

Залишаємось на зв’язку:

          Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 ГУ ДПС у Київській області

 

Зміни в оподаткуванні прибутку банків: підвищено базову ставку податку та заборонено врахування у 2023 році збитків минулих років

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 21.11.2023 №3474 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» змінено підходи до оподаткування прибутку банків, зокрема, переглянуто ставки податку на прибуток банків та впроваджено:

- встановлено підвищену базову ставку податку на прибуток за результатами  2023 року в розмірі 50 % (у тому числі для сплати авансових внесків при виплаті дивідендів згідно з п. 57.11 ст. 57 ПКУ), а починаючи зі звітних періодів 2024 року та у подальші роки - базову ставку встановлено в розмірі  25 % (попередня базова ставка становила 18 %);

- заборонено врахування за результатами 2023 року непогашених податкових збитків минулих років у зменшення об’єкту оподаткування, з правом на таке врахування починаючи зі звітних періодів 2024 року до повного їх погашення.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

ФО з доходів, одержаних від надання майна в оренду іншій фізичній особі, яка не є самозайнятою особою, має нарахувати та сплатити

 податок до бюджету

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.
Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є орендодавець - п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, нарахованого податкового зобов’язання та сплаченого протягом звітного податкового року податку за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

У п’ятницю, 19 січня 2024 року, завершуються граничні терміни

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що в п’ятницю,19 січня 2024 року завершуються граничні терміни для:

-  сплати за січень 2024 року авансових внесків з єдиного податку фізичними особами – підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування І та ІІ груg;

- сплати єдиного внеску, нарахованого за ІV квартал фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність та членами фермерських господарств;

- подання заяви платниками єдиного податку – фізичними особами – підприємцями, у разі перевищення граничного обсягу доходу, для переходу на застосування відповідної ставки єдиного податку, визначеної п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування/

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

З інформацією про види діяльності (КВЕД) можна ознайомитись на офіційному вебсайті Міністерства юстиції України

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що інформація  про види діяльності (КВЕД) платника податків  міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) – це єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи - п. 7 частини першої ст. 1 Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755).

Відомості, що містяться в ЄДР, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених Законом № 755, за їх надання стягується плата (частина перша ст. 11 Закону № 755).

Згідно з абзацом другим п. 1 частини другої ст. 11 Закону № 755 відомості, що містяться в ЄДР, надаються у вигляді безоплатного доступу через портал електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг до відомостей з ЄДР, які актуальні на момент запиту, зокрема, про види діяльності.

Розпорядником ЄДР є Міністерство юстиції України, на офіційному вебсайті якого за адресою (https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search) здійснюється безкоштовний пошук відомостей у ЄДР (по фізичній особі – підприємцю, юридичній особі, відокремленому підрозділу юридичної особи) та перегляд інформації про види діяльності (КВЕД) платника податків.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Особа, якій не вистачає до страхового стажу кількох місяців, може заключити договір про добровільну участь та одноразово сплатити ЄВ за попередні періоди

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. Сума сплаченого єдиного внеску (далі – ЄВ) за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 - абзаци перший – другий частини п’ятої ст. 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Водночас, ця сума не може бути більшою за суму ЄВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої на дату укладення договору.

За бажанням особи сплатити ЄВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 по 31 грудня 2010 року), і у разі отримання від неї заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄВ), після перевірки викладених у заяві відомостей, контролюючими органами у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄВ) за встановленою формою

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь