ІНФОРМУВАННЯ

Дата: 31.03.2024 09:15
Кількість переглядів: 69

ОЛЕНА ЗЕЛЕНСЬКА: ШКОЛИ Й САДОЧКИ, ПОПРИ ВІЙНУ, СТАЛИ МІСЦЯМИ, У ЯКИХ ЗАКЛАДАЄТЬСЯ ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ НАШИХ ДІТЕЙ

Фото без опису

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у великій партнерській зустрічі, яка відбулася в суботу на першій у країні фабриці-кухні, в місті Бучі на Київщині. Захід був присвячений обговоренню стратегічних цілей реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей у кожному куточку України.

 

Участь у зустрічі взяли очільники та представники українських міністерств (Міністерство економіки, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я), представники WHO (ВООЗ), WFP (ВПП ООН), UNICEF Ukraine,  The Howard G. Buffett Foundation, United Nations Development Program (UNDP) in Ukraine, UNOPS Ukraine, DECIDE, «ULEAD з Європою», проєкту «Діємо для здоров’я» Світового банку в Україні, Європейського інвестиційного банку в Україні, Європейського банку реконструкції та розвитку, ЄС, посольств Канади, Франції, Італії, Японії, Фінляндії, Великої Британії, США, Норвегії, Данії, Швеції, Швейцарії, Латвії, Литви, Естонії та Австралії.

«Буча – місце нашого болю, але й нашої надії. Два роки виповнюється завтра з моменту її звільнення від російської окупації. Тоді ми знайшли місто пораненим, знесиленим. А зараз ми бачимо, як воно відновлюється. Повертаються люди, приїздять нові. Це неймовірно надихає. І ще один доказ цього відновлення, що відбувається з Бучею, – двічі унікальний заклад, бо він перший такий у країні», – сказала Олена Зеленська.

 

Вона подякувала всім партнерам й учасникам реформи за те, що допомагають розвивати та втілювати її проєкти, «не тільки виживати, а й розвиватися, дивитися в майбутнє з оптимізмом».

Партнерська зустріч складалася з двох блоків: з інтерактивної частини, у межах якої учасники ознайомилися з роботою фабрики-кухні й занурились у технологічні процеси приготування страв, і з офіційної частини, яка передбачала панельну дискусію за участі міністрів та міжнародних партнерів реформи.

У межах великої партнерської зустрічі офіс реформи шкільного харчування разом із першою віцепрем’єр-міністеркою України – міністеркою економіки України Юлією Свириденко, міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком, заступницею міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною та заступником міністра освіти і науки України Андрієм Сташковим презентували чотири стратегічні цілі реформи шкільного харчування, як-от: посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, забезпечення розвитку кадрового потенціалу, формування культури здорового харчування. Зокрема, було окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи й профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних завдань згідно зі стратегічними цілями реформи.

У межах презентації стратегічних цілей міністри озвучили найактуальніші потреби реформи шкільного харчування. Модерував панель керівник офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк.

 

Перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла про важливість активізації розвитку державно-приватного підприємства у сфері освіти шляхом ухвалення законопроєкту № 7508, а також акцентувала важливу потребу в підтриманні бізнес-екосистеми за допомогою поступових і зважених кроків у напрямку співпраці з локальними фермерами й місцевими надавачами послуг.

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна озвучила загальну потребу в будівництві, відновленні й модернізації харчоблоків закладів освіти по всій Україні, наголосила на необхідності залучення грантової підтримки для розробки ПКД на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт приміщень харчоблоків закладів освіти, а також розповіла про такі потреби, як проведення навчальних заходів для проєктантів та проєктних організацій і фінансування експертної підтримки для громад.

 

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків розповів про необхідність забезпечити рівні можливості харчування для дітей і про будівництво 24 кулінарних хабів по всій Україні до кінця 2027 року, наголосив на необхідності організації навчання для управлінців, ознайомив присутніх із цифровими проєктами реформи, а також поділився планами створення національної премії для кухарів «ЗнаЇмо Awards».

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко озвучив нагальну потребу в підтриманні інформаційної кампанії про здорове харчування, наголосив на необхідності залучення ЦКПХ до формування в учнів харчових звичок і здорового способу життя, підкреслив важливість створення освітніх та дидактичних матеріалів для української школи про вплив здорового харчування.

 

Також у межах партнерської зустрічі відбулася панельна дискусія за участі міжнародних партнерів реформи: UNICEF, WFP, The Howard G. Buffett Foundation, DECIDE. Модераторкою панелі виступила Світлана Кісільова, cпеціалістка із соціально-поведінкових змін у UNICEF. Було визначено конкретні цілі для майбутньої співпраці, представлено ідеї та ініціативи, які посилять взаємодію між державою та міжнародними партнерами в межах розвитку реформи.

«Щоб масштабувати наші здобутки й результати, потрібно більше ресурсів і більше партнерів. Хочемо знайти друзів, які тепер допоможуть втілити такі ж проєкти та продовжити реформу на своєму рівні кожній громаді. Школи й садочки, інші дитячі заклади  стали місцями, у яких, попри війну, закладаються здорові харчові звички на все життя, отже, закладається майбутнє всього суспільства», – зазначила перша леді.

 

Довідка. Реформа шкільного харчування, яка розпочалась у 2020 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської, продовжує набирати обертів усупереч викликам війни. Фабрика-кухня є ініціативою першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування, яку запланували ще до початку російського вторгнення. Меценатом проєкту виступив американський бізнесмен і філантроп Говард Баффет. Фабрика-кухня в Бучі, що розпочала роботу 11 березня 2024 року, – пілотний проєкт, який уже поширюється на інші регіони України. Будівництво другої фабрики-кухні вже розпочалось у Лозівській громаді Харківської області. Одна подібна фабрика-кухня може забезпечувати харчуванням кілька десятків навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 13 тисяч шкіл і 9 тисяч закладів дошкільної освіти).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь