ЗВІТ ГОЛОВИ ОТГ МАРІЇ ЛЯХ,

Дата: 04.02.2019 08:24
Кількість переглядів: 556

 

 

ВІРЮ  У ГРОМАДУ І КОЖНОГО ІЗ ВАС

Фото без опису

 Віра в те, що можна реально змінити своє життя не здається вже вигадкою. Другого січня 2018 року ми з вами отримали шанс докорінно змінити свою долю шляхом добровільного об’єднання у одну громаду.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Сьогодні ми здатні самостійно вирішувати усі проблеми чи питання місцевого значення, а саме: утримувати у належному стані дороги, відповідати за безпеку громадян, надавати якісні освітні та медичні послуги, створити Центр надання адміністративних послуг, мати можливість залучення інвестицій з метою створення нових робочих місць, А є робота – буде і перспектива!

Фото без опису

Основним пріоритетним напрямком роботи Студениківської ОТГ є підвищення якості життя мешканців і зростання їх добробуту.

Студениківська громада - це економічно самодостатня, відкрита до співпраці та гостинна територія, де соціально орієнтований бізнес у взаємодії із владою забезпечує мешканцям відчуття впевненості в майбутньому.

Фото без опису

На балансі громади наразі перебуває три школи, дитсадок, три медичні амбулаторії, три ФАПи, 3 Будинки культури, два клуби, 5 бібліотек. Усі ці будівлі потребують капітальних і поточних ремонтів, модернізації опалювальної системи, благоустрою території, технічного оснащення, Працівники бюджетної сфери повинні у повному обсязі отримувати усі виплати, щоб працювати із повною самовіддачею, а завдання виконавчого апарату, депутатського корпусу і членів виконкому забезпечити усі можливості для їх роботи, а, значить, подбати про надходження до бюджету.

БЮДЖЕТ

Бюджет формується із двох фондів – загального та спецфонду. Загальний фонд – це різні види державних субвенцій та власні надходження  За 2018 рік до сільського бюджету надійшло 60 251,2 тис. грн., в тому числі по загальному фонду –  52 102,2 тис. грн., по спеціальному фонду – 8 149,0 тис. грн..

Планові показники доходної частини (по власних надходженнях) виконано на 108,1%. Перевиконання становить 2,6 мільйони.

Фото без опису

Одним із основних джерел наповнення дохідної частини сільського  бюджету -  є податок та збір на доходи фізичних осіб,  і становить  73,5 % надходжень  загального фонду. Найбільшими платниками податку ПДФО є СП ТОВ “ Нива Переяславщини ” – 17 , 5 мільйонів гривень, що становить 65 % усіх власних надходжень; ТОВ “ Пелском” – 1, 9 мільйонів та  ПП “ Соснова ” – 1, 8 мільйонів теж забезпечують по 7 відсотків надходжень, ПРАТ “Переяславський ЕКХП” – 1, 2 мільйони гривень та Студениківська сільська рада  по 6 відсотків; ФГ “Світ Ланів” та БРСМ –НАФТА по 3 відсотки і останні три відсотки припадають на інших платників.  

Акцизного податку надійшло 2, 3 млн.. Найбільшими платниками податку є ТОВ “Конверс Лінкс” – 79,3 тис. грн., ПП “Укрпалетсистем” – 52,4 тис. грн..

Місцевих податків надійшло 6 537,0 тис. грн., в тому числі податок на майно майже п’ятсот тисяч гривень, єдиний податок – 3,1 мільйони та земельний податок – 2,9 мільйонів. Найбільшими платниками податку є ФОП Махарадзе О.Г., ФОП Махарадзе О.М.., ФОП Фаренік А.Ю., ПП “Демен Груп”, від фізичних осіб земельний податок – 352,9 тис. грн.

 

Основні надходження до спецфонду сформувались за рахунок субвенції з районного бюджету в сумі 1, 4 млн. та власні надходження – 6,7мільйонів.

Від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення надійшло 4,9 млн. грн. (ПрАТ “Переяславський ЕКХП” перерахувала 4, 2 млн. грн., компанія “Прогрес” – 742,4 тис.грн.).

Кошти пайової участі у розвитку інфраструктури надійшли в сумі 1, 3 мільйони(ТОВ “БРСМ - Нафта”).

Таким чином найбільшим платником податків є СП ТОВ «Нива Переяславщини», основний прибуток громада отримує від ПДФО.

Фото без опису

 

Держава виконала взяті на себе зобов’язання та передала землі за межами ОТГ у наше розпорядження (488 гектарів), хоча механізм їх прийняття у власність ще до кінця не опрацьована, але ми маємо надію, що і ці питання будуть врегульовані.

Але попрацювавши рік ми зрозуміли – цього замало. Та і не всі платники, особливо одноосібники, сумлінно платять. Слід шукати додаткові шляхи для розвитку, адже можливості для цього є, варто тільки розумно їх використати. Тому залучення інвесторів і створення для них відповідних умов – одне із головних завдань. Взагалі процес наповнення бюджету і створення належних умов проживання для жителів питання взаємопов’язані. Бо не можна говорити ні про яку якість життя без належної інфраструктури.

Фото без описуФото без опису

ЗВІТ ГОЛОВИ ОТГ. ІНФРАСТРУКТУРА, ДОРОГИ.

Чималий головний біль - ремонт місцевих доріг. У минулому році ми відремонтували більше 12 доріг по селах, це були дороги із твердим покриттям та висипали щебеневою сумішшю доріг на загальну суму майже три  мільйони гривень, у 2019 році на ці потреби ми передбачили вже 7,5 мільйонів гривень. Це значні кошти, але і важливість цієї роботи висока.

Фото без опису

ВУЛИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

Важливий напрям – вуличне освітлення, Слід наголосити, що ліхтарі з’явилися навіть на тих вулицях, де їх в принципі, не було. А в селі Соснівка вулиці вперше побачили світло, загалом на роботи із встановлення вуличного освітлення, заміну ліхтарів на світлодіодні громада витратила 703 тисячі гривень.

Фото без опису

Фото без опису

БЛАГОУСТРІЙ

Також встановили зупинки громадського транспорту у тих селах, де їх бракувало. Якщо говорити про благоустрій, то слід зауважити, що у всіх селах працювали працівники із благоустрою. Розуміючи, що конкретні кроки із покращення комунального обслуговування населення повинна забезпечувати спеціалізована організація -  Комунальне підприємство «Господар». Ми особливу увагу приділили організації її роботи, поповнили статутний капітал підприємства  на сто тисяч гривень, придбали причеп, висоторізи, комп’ютерну техніку, повторно оголосили тендер на придбання трактора. Нещодавно провели засідання конкурсної комісії і плануємо призначити нового очільника КП «Господар», який, сподіваємось, зможе забезпечити належний рівень надання комунальних послуг.

У перші місяці життя громади ми з вами провели чудову акцію, яку підтримало усе населення громади і висадили чотири гектари лісу, за що я дуже вдячна усім, думаю цю роботу ми продовжимо і надалі.

ОСВІТА

Один із основних пріоритетів громади – це турбота про підростаюче покоління, бо саме їм належить будувати майбутнє, тому на першому місці у нас реконструкція школи у селі Переяславське, оновлення матеріально – технічної бази шкіл та садочків, термомодернізація, забезпечення належного температурного режиму, ремонти і обладнання, забезпечення учнів сучасними умовами для навчання. За найновішими вимогами обладнано і три перші класи відповідно до стандартів НУШ( нової української школи): це і новенькі регульовані одномісні парти, меблі, дидактичні матеріали, і комп’ютерне та офісне обладнання робочого місця вчителя, Тут першокласникам і цікаво, і зручно навчатися.

Фото без описуФото без опису
 

У грудні 2018 року у громаді відкрито інклюзивно - ресурсний центр, обладнаний усім необхідним для розвитку дитини, де будуть займатися не тільки дітки із обмеженими можливостями, але і уся малеча громади.  Проведено методичну сесію для педагогічних працівників та ознайомлено їх  із можливостями Центру, аби можна було використати наявні там прилади для розвитку усіх дітей. у 2018 році громада вклала у освітню галузь 19, 7 мільйонів гривень, це майже 60 % всього бюджету, у цьому році ця цифра стане ще більшою  і складе 23, 5 мільйонів, але ми усвідомлюємо, що головні завтрашні мешканці громади – це наші діти і тут капіталовкладення найвигідніші, найблагородніші, і найприємніші.

ТЕРМОМОДЕРНІЗАЦІЯ

Фото без опису

Розпочали у громаді заходи із термомодернізації, бо будуть кошти не тільки там, де заробляють, але і там, де бережливо використовують, тому ми вкладаємо кошти у термомодернізацію будівель: ми утеплили ОНЗ; намагаємось максимально відійти від використання газових котлів, перевели школу у Студениках на твердопаливне опалення, будуємо модульну котельню для школи села Переяславське, встановлюємо новий котел на альтернативному паливі для адмінприміщення на Центральній садибі громади, на цей рік заплановано будівництво котельні для Соснівської школи. Іншого способу зменшити вартість утримання одного учня немає, бо нині один учень у Соснівській школі обходиться нам більше  ніж 51,27 тис. грн., Переяславській – 59,41 тис. грн., Студениківській – 42,06 тис. грн., ДНЗ «Малятко» - 31, 56 тисяч гривень, тоді як середня цифра по Україні складає 14, 9 тис. грн.. Вперше у минулому році 27 наших дітей із пільгових категорій з’їздили на оздоровлення влітку, у цьому році ця кількість буде збільшена.

МЕДИЦИНА

Значним досягненням громади стало створення комунального неприбуткового підприємства «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини», до якої ввійшли три наші амбулаторії та три ФАПи та отримання ліцензії на її функціонування. Сьогодні ми зареєстровані в Helsi і маємо підписаний договір з  Національною службою здоров’я на виділення субвенції в сумі 1 млн. 470 тисяч грн. Звичайно, є проблеми із отриманням лікарняних листів. Але ми з ними якомога швидше впораємось.

Фото без опису

Щодо покращення медичної допомоги жителів значною підтримкою нам може стати відкритий у 2018 році Пункт базування екстреної медичної допомоги. Днями ми уклали договір на обслуговування ними невідкладних викликів, а не тільки екстрених.

КУЛЬТУРА.

Фото без опису

Справжнім об’єднавчим ядром для громади стала наша культура, ми пишаємось тим, що наші колективи носять звання народний. У минулому році його удостоєний колектив с. Козлів «Осіннє золото», ще два колективи отримають звання у березні, чотири самодіяльні ансамблі обрані для гастрольної поїздки державами Євросоюзу, тому в цьому році ми плануємо забезпечити колективи новими костюмами, продовжити ремонти закладів культури, ремонтуватимемо хореографічний та спортивний зал на Центральній садибі, проведемо заміну вікон на енергозберігаючі у Переяслівському клубі.  З метою збереження духовних традицій краю відзнято п’ять фільмів про кожен населений пункт громади.

МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА

Але, як кажуть, не хлібом єдиним, опікується команда активу ОТГ. Щоб утримати молодь на селі їй потрібен не лише Інтернет є) а ще й можливість займатися спортом, брати участь у різних змаганнях. Це дає не тільки здоров’я, але і відволікає від шкідливих звичок. А відтак, у громаді з’явився інструктор зі спорту, проводиться реконструкція стадіону та облаштовується майданчик зі штучним покриттям у селі Переяславське, придбано 6 сучасних тренажерів у селі Студеники, де можуть під керівництвом досвідченого тренера займатися всі охочі.

БЕЗПЕКА

Приділяємо велику увагу питанням безпеки. Разом з депутатами ми працюємо над створенням Центру безпеки, який буде підтримувати правопорядок та пожежну безпеку на території ОТГ. Наразі встановлено відео спостереження на Центральній садибі, обладнано пульт спостереження, з весни робота буде продовжена у всіх селах громади.

Фото без опису

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

У наш непростий час значна увага приділяється у громаді соціальному захисту населення 953 родини громади є отримувачами субсидій, більше  331 тисяч гривень (70 жителів) виділено через програму «Турбота» та інші програми жителям громади для підтримки у складних життєвих ситуаціях.

УПРАВЛІННЯ ГРОМАДОЮ

Якщо говорити про команду, то поступ вперед був би неможливий без зусиль багатьох людей. І тут не можна обійти увагою депутатський корпус. Дуже важливо, що у нашій громаді є злагоджена і одностайна робота майже всього депутатського корпусу. Не можу сказати, що це легка робота, іноді було непросто, але ми намагалися почути один одного, знайти компроміс і прийти до вирішення проблеми. І завжди у цих суперечках перемагали інтереси громади, а не особисті амбіції кожного, і за це я дякую всьому депутатському корпусу. Живо обговорювалися питання життя громади і членами виконкому, ми знаходили порозуміння і приймали виважені рішення. Соратники допомагали рухатися вперед, а опоненти у певних питаннях заставляли добре обмірковувати кожен крок, тому спасибі всім.

Громада має нові можливості для  розкриття місцевого потенціалу, стане територією привабливою для потенційних інвесторів, а це, в свою чергу, дасть нові робочі місця та надходження до бюджету.

Фото без опису

ПЕРЕСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Громада впевнено планує майбутнє. Коли ми говоримо про розвиток громади, ми, насамперед говоримо про якість життя у ній, а не про споживання. Дуже легко прийти і сказати, що та громада мені дала, дуже важко кожному взяти на себе  відповідальність за стан справ у громаді, за проведення конкретних змін, які врешті вплинуть і на твоє життя.

Те, що було вчора – було вчора. Нам треба дивитися вперед. Нам треба не просто змінитися, але змінити своє мислення, думати інакше, усвідомлювати свою роль і реально оцінити свою спроможність змінити щось у житті громади. Цей шлях ми щойно почали, але зворотного ходу у нас немає. Це шлях нелегкий. Бо вимагає зусиль, але я вірю, що він буде нами подоланий і у це вірить наша команда, залишилося повірити і довіритись нам – громаді.

 Можна планувати подорож усе життя, але так і не вийти з квартири. Запланували – ідіть!

Чи стало жити краще в новій громаді, з новими можливостями? Однозначно, так! Ми  це почали відчувати пропрацювавши всього один рік в громаді. Почалися зміни, їх мало хто помічає, але ми добре знаємо, якою ціною вони давалися. Не зважаючи на всі труднощі «спільного» життя, на власному досвіді ми впевнились, що жити нам разом набагато перспективніше.

Фото без опису

СТРАТЕГІЯ

Ми переконані в тому, що нам вкрай потрібна своя Стратегія розвитку нашої громади . Навіщо?

Це:

  • Посилить можливості громади у залученні зовнішніх ресурсів (інвестиції, гранти);
  • Допоможе дослідити внутрішні ресурси та сформулювати ідеї для розвитку громади;
  • Дозволить планомірно і послідовно впливати на майбутнє громади.

Стратегія громади – це документально зафіксований проект перспективних напрямів, пріоритетів, цілей, завдань соціально-економічного та культурного розвитку громади на 5  - 7 років. Головною метою Стратегії є підвищення добробуту та якості життя членів нашої громади.

Київський Центр розвитку місцевого самоврядування назвав нашу Студениківську ОТГ громадою щасливих людей, щиро віримо, що так і буде, варто тільки дотримуватися основного гасла громади – «Разом ми зможемо все!».

Дорогі друзі, із першою річницею громади! Миру і добробуту кожній родині, процвітання нашій громаді, поступального і якісного росту рівня життя жителів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь