ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ

Дата: 13.02.2019 14:16
Кількість переглядів: 420

ПРО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура спроживання їжі не лише вбережуть здоров’я дитини, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою.

Забезпечення харчуванням дітей в школах - це відповідальність органів місцевого самоврядування. Міністерство охорони здоров?я України розробляє норми, відповідно до яких місцева влада повинна забезпечити харчування учнів.

Восени минулого року МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Фото без опису

Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років - 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам  треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам, відповідно 2 400 і 2 300, 14 – 17 років 2 700 і 2 600. У постанові Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 розписано норми харчування у загальноосвітніх навчальних  закладах для одноразового харчування учнів у грамах, залежно від віку.

Фото без опису
З огляду на це і харчуються діти у школах громади. На одній із сесій було порушене питання щодо вартості обідів та створена комісія, яка повинна розібратися, чи є потреба збільшувати вартість харчування до п’ятнадцяти гривень (досі вартість харчування депутатами затверджена на рівні 30 гривень для дошкільнят та 12 грн. для школярів). На засіданні комісії, крім депутатів, були запрошені директори шкіл та дошкільних закладів, бухгалтер, завідувачі господарством шкіл, які безпосередньо опікуються цією роботою. Точилися палкі дискусії, сторони наводили вагомі аргументи, як за підвищення вартості обідів, так і проти. Зокрема, у депутатів виникли питання: чому продукти закуповуються не у виробників, а у магазинах (на кожен продукт, згідно з вимогами, повинні бути сертифікати, саме із цим виникають проблеми). Нормами харчування передбачено складання двотижневого меню, у якому чітко прописано кількість грамів того чи іншого продукту, які повинна спожити дитина, тому присутні зійшлися на тому, що відділу освіти слід ретельніше перевіряти виконання  освітніми закладами норм харчування. 

Фото без опису

Голова ОТГ проаналізувала, які продукти  і в якій кількості були придбані помісячно по кожній школі. У результаті аналізу встановлено, що вартість у різні місяці денного харчування по різних школах становить: для школярів -  6, 8, 9, 10, 11 гривень, для дошкілля: 15, 20, 21, 22, 23,  25 гривень, тобто нині навіть пропоновані 30 і 12 гривень школами не дотримуються, тобто є резерв коштів, які наразі не використовуються.

Основний аргумент Марії Олександрівни полягав у тому, що недоцільно підвищувати вартість харчування відповідно до 40 гривень і 15 гривень, якщо наразі навіть 30 і 12 гривень школами не використовуються, тому відділу освіти доручено це відслідковувати, так само як і якість готових страв та калорійність. Якщо за місяць – два виникне така потреба, то вартість буде підвищена – така пропозиція голови ОТГ.

Водночас, є ще третій учасник цих дискусій – батьки. Вони головна зацікавлена сторона, а ще щомісячно вносять батьківську плату. Особливих зауважень чи скарг щодо якості харчування від батьків не надходило. Депутати звернули увагу на те, що батьківська плата повинна також залежати від кількості фактично використаних коштів: голова ОТГ дала доручення бухгалтерії зробити перерахунок та підв’язати батьківську плату до фактичного споживання і повернути надміру використані кошти батькам(якщо харчування було на десять гривень, то і батьки школярів вноситимуть десять гривень, чи сорок відсотків від харчування дошкільнят). Але є така частина батьків, яка не платить і цих коштів.

Думки членів комісії розділилися:  дехто виступив за підвищення вартості харчування, інші – ні. Тепер Соломонове рішення доведеться ухвалювати депутатам на сесії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь