РОЗВИТОК ОСВІТИ

Дата: 30.05.2019 11:58
Кількість переглядів: 752

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ ШКОЛА СЕЛА СОСНОВА
Виникнення питання функціонування школи у селі Соснова було закономірним, бо діток у класах все менше, а школа – одинадцятирічка. Наразі причин пильної уваги очільниці громади Марії Олександрівни Лях до майбутнього школи було дві – створення Ташанської об’єднаної територіальної громади та зменшення кількості дітей у школі. Закономірно, що новостворена Ташанська ОТГ буде намагатися залучити дітей до навчання у школах власної громади, бо сьогодні наповнюваність класів стоїть дуже гостро. Наразі майже половина учнів Соснівського НВО їздить із сусідніх сіл. Водночас, до першого класу у цьому році не йтиме жодна дитина. Зрозуміло, що у збереженні школи і не пониженні її ступеня зацікавлена уся громада, але що поробиш, як дітей стає все менше. 

Фото без опису
Саме тому питання обговорювалося у присутності депутатів сільської ради від села Соснова, директора школи та керівника сільськогосподарського підприємства, яке працює у селі. Розглядалося кілька аспектів функціонування школи.
Економічний аспект,який виклала голова ОТГ Марія Олександрівна Лях полягав у наступному: за 2018 рік на утримання навчального закладу села Соснова було витрачено більше 4, 6 мільйона гривень. Вартість опалення школи складає 800 тисяч гривень, що більше ніж вартість опалення шкіл у селах Студеники, Переяславське та дошкільний заклад села Переяславське разом взятих. Вартість утримання одного учня становить більше 50 тисяч гривень, що значно перевищує таку цифру по інших селах громади. Тільки підвезення учнів у цьому році обійшлося у 100 тисяч гривень, які громада оплачувала, аби зберегти школу. 
Аспект освітній виклав директор школи Анатолій Вікторович Красуцький: наразі у школі навчається 47 учнів із села Соснова, Дениси – 14, Помоклі – 10, Панфили – 4, ще один учень із Студеників. Першого класу не буде, десятий клас буде набиратися із дітей сусідніх сіл, одинадцятий клас також набирається із діток у селі Соснова. Педагогічний колектив працює із батьками над наповненням класів. 
Керівник ПП «Соснова» Юрій Іванович Павлушко пообіцяв усіляке сприяння освітньому закладу, зокрема пообіцяв купити житло для молодих родин, які готові приїхати на роботу у господарстві. 
Після тривалого обговорення підсумки підвела Марія Олександрівна, вона запропонувала здешевити вартість опалення через будівництво котельні на твердому паливі (орієнтовна вартість 1, 6 мільйони гривень) для потреб школи, директору школи та педагогічному колективу доручено працювати над залученням до навчання дітей із найближчих населених пунктів, напрацьовано алгоритм взаємодії із майбутньою Ташанською територіальною громадою щодо відшкодування вартості підвезення учнів. 

Фото без опису
По завершенню обговорення відбулася зустріч із педагогічним колективом Соснівського НВО. Наразі досягнуто домовленостей про збереження статусу школи, але питання залишається відкритим, все залежить від кількості учнів, тому педагогічному колективу слід працювати із учнями. «Головне для нас, насамперед, бажання і прагнення самої дитини – учня, дотримання його інтересів і , звичайно, якість навчання», - зазначила Марія Олександрівна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь