ОГОЛОШЕННЯ

Дата: 13.03.2020 08:34
Кількість переглядів: 293

ОБЕРЕЖНО - КЛІЩІ! ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ТА ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Фото без опису
Попереду вихідні, тривалий карантин, тому хочемо нагадати, що вірус не єдиний ворог, якого треба остерігатися.
Якщо ви збираєтесь на родинний пікнік на дачі або в лісі, то в ньому є один мінус – настирливі комарі та кліщі. Аби відпочинок приносив тільки радість, важливо знати, як захистити себе від комах, адже вони розносять небезпечні хвороби.
Тому, вирушаючи на природу, вибирайте одяг, який максимально закриває шкіру. Не завадить також капелюх, щоб прикрити голову і шию. При цьому одяг повинен бути світлих тонів, щоб кліщів ви помітили до того, як вони переповзуть на шкіру. На ноги натягніть довгі шкарпетки, щоб у них заправити штани. Це виглядає не дуже естетично, зате ви будете захищені від комах. Крім того, збираючись у ліс, прихопіть з собою липкий ролик для чищення. Періодично проводьте ним по руках і ногах, і уважно дивіться, що на ньому залишилося. Перед тим, як сісти в машину і поїхати додому, не забудьте пройтися роликом по сидіннях – там теж можуть бути комахи.
ЧИМ МОЖНА ЗАРАЗИТИСЯ
Кліщі переносять близько півтори сотні інфекцій. Найпоширеніші – кліщовий енцефаліт (група захворювань, що характеризуються запаленням головного мозку) і хвороба Лайма (бореліоз), які можуть призвести до інвалідності і навіть смерті.
Найнебезпечніше, що кліщі можуть занести в організм людини – це борелія, яка провокує хвороби Лайма і Міямото. На жаль, застосування антибіотиків ефективне лише у 5-7% випадків, але найчастіше борелія змінює свою форму, живе в організмі та може розмножуватися. Особливо небезпечні борелії для сердечників, дітей та пенсіонерів: вони можуть змусити організм з’їдати самого себе, руйнувати хрящові тканини, знищити імунітет, як вірус імунодефіциту. Лікування від хвороб Лайма і Міямото дуже важке. Позбутися борелії вкрай складно. Найчастіше люди помирають від наслідків, які провокує в організмі цей збудник. А сироватки від бореліозу не існує. За розробку вакцини від хвороби Лайма оголошена нагорода 5 млн євро, але поки її ніхто не отримав. Від енцефаліту вакцина є.
ЯК ЗНЯТИ КЛІЩА
Якщо кліщ все ж вкусив, зверніться до медиків або видаліть комаху самостійно. Допоможе в цьому так звана кліщедралка або викручувач кліщів. Коштує такий гаджет у ветеринарній аптеці в середньому 50 грн. Якщо ж аптека далеко, а видаляти кліща треба терміново, скористайтеся пінцетом: захопіть паразита якомога ближче до шкіри – і впевненим, але не різким рухом потягніть наверх. Важливо не роздавити комаху і не розірвати, щоб хоботок не залишився в шкірі. Якщо під рукою немає пінцета, візьміть тонку нитку: акуратно зав’яжіть вузол під кліщем і також акуратно потягніть наверх. Місце укусу продезінфікуйте.
ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ВАС ВКУСИВ КЛІЩ
Важливо! Не треба мазати кліща лаком для нігтів або припікати феном – ці методи тільки підвищують вірогідність зараження. Соняшниковою олією заливати кліща теж не варто – його треба якнайшвидше зняти, а з масного паразита пінцет буде зісковзувати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь