ОСВІТА
ОНОВЛЮЄТЬСЯ ЇДАЛЬНЯ ОПОРНОЇ ШКОЛИ
Харчування – одна із найважливіших складових здоров’я дітей, питання його організації постійно на контролі громади, батьків, керівників навчальних закладів, тому зміни, які відбуваються у громаді, – стосуються широкого кола жителів. І у нас є справді гарна подія у цій царині: у опорну школу громади завезли обладнання для якісного і безпечного харчування дітей.
«Більше аніж чотири роки тому на одній із нарад тодішня очільниця відділу освіти Переяслав-Хмельницького району запропонувала взяти участь у конкурсі на отримання статусу опорної школи, - каже голова Студениківської ОТГ Марія Олександрівна Лях, - на той час я ще працювала директором школи. Охочих було небагато, ми – ризикнули, колектив підтримав і згодом ми стали єдиним у районі опорним закладом. З того часу жодного разу не пошкодували. Так, було складно і це була велика робота, але нині маємо значно більші можливості для розвитку, аніж інші школи. Днями отримали ще одне підтвердження правильності того кроку. Щиро вдячні Київській обласній адміністрації та обласній раді, Департаменту освіти і науки та його директору Жанні Жоржівні Осипенко за віру у наш опорний заклад та допомогу у отриманні повного комплексу кухонного обладнання. Однією із умов отримання обладнання – був ремонт приміщення. У вересні цього року ми завершили перекриття даху школи та їдальні і тому найближчим часом можемо перейти до ремонту приміщення кухні, тому ми не підведемо. Вартість обладнання доходить до мільйона, а ми його отримали як можливість для покращення харчування учнів опорної школи».
Цій кухні можуть позаздрити не те що господині, але навіть учасники реаліті-шоу Мастер Шеф. Тут і холодильні вітрини і 3 мармити (стійка для роздачі блюд) велетенський холодильник, морозильна камера, овочерізка, картоплечистка, тістомісильна машина, м’ясорубка, пароконвектомат, посудомийна машина, електросковорідка, фільтри для води, мийки, столи і купа необхідного оснащення, підібраного за всіма вимогами до таких приміщень. Всього 33 одиниці.
І керівництво школи, і кухарі не можуть натішитися із такого придбання, а тим часом будівельники готуються приступити до ремонту приміщення.
У МОН віднедавна з’явилися нові підходи до організації харчування дітей, у нашому словнику разом із ними виникло нове слово – НАССР. Вимоги законодавства стосуються впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Принципи НАССР дають впевненість і гарантію, як керівництву так і споживачам, в дотриманні санітарних та гігієнічних норм при організації харчування в садках і школах, їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому нове обладнання стане першим кроком до впровадження міжнародних стандартів із НАССР у дитяче харчування.