СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Дата: 03.10.2022 13:31
Кількість переглядів: 120

УДВІЧІ ЗБІЛЬШЕНО КОМПЕНСАЦІЮ ВИТРАТ ГРОМАДЯНАМ, ЯКІ ПРИХИСТИЛИ ВНУТРІШНІХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

 Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Уряд та Товариство Червоного Хреста України уклали Меморандум, що дозволить збільшити фінансування компенсації людям, які надали тимчасове житло внутрішньо переміщеним особам (ВПО) у межах програми «Прихисток». З 1 жовтня власники житла, які розмістили у себе ВПО, отримуватимуть 900 грн за кожну людину замість 450 за кожну таку особу на місяць.

Нагадаємо, що власники житла, які безкоштовно прихистили в себе вдома ВПО, можуть отримати грошову компенсацію від держави на покриття витрат та оплату комунальних послуг за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану». Компенсація надається за внутрішньо переміщених осіб, які переселилися з території, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Компенсація надається фізичним особам – громадянам України, які є:

  • власниками житла або їх представниками;
  • наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності;
  • спадкоємцями, які прийняли спадщину.

Щоб отримати компенсацію, власник житлового приміщення, не пізніше ніж протягом наступного дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, повинен звернутися до ЦНАПу із заявою, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожної з переміщених осіб, на підставі чого йому видається відповідна довідка. Власник житлового приміщення також зобов’язаний в день припинення розміщення ВПО або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні.

Для подальшого оформлення компенсації власники житлових приміщень звертаються до органів соціального захисту населення не пізніше  п’яти днів з дня закінчення звітного місяця та подають заяву із зазначенням кількості днів та переселенців, які проживали протягом звітного періоду. При цьому власники житлових приміщень повинні мати при собі копії та оригінали документів:

  • які посвідчують їх особу;
  • що підтверджують право власності або право на користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

Для заповнення бланка заяви необхідно мати при собі:

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • реквізити банківського рахунку для перерахування суми компенсації;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яку прихистили;
  • довідку про відсутність заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги (газопостачання, електропостачання, водопостачання, теплопостачання).

Сума компенсації розраховується з моменту повідомлення про розміщення та з урахуванням кількості днів, протягом яких фактично проживали внутрішньо переміщені особи за кожен людино-день. Розрахунки проводяться за кожний звітній місяць окремо за окремо поданими заявами.

Заяву на компенсацію потрібно писати щомісяця, у період з 1 до 5 числа. У ній необхідно вказувати кількість днів та прийнятих на проживання людей.

За роз’ясненнями з приводу отримання компенсації можна звернутися до очільниці ЦНАПу за стаціонарним номером телефону: 2-72-72 або 098-893-90-64 (Лариса Василівна).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь