ЗАСТЕРЕЖЕННЯ
УВАГА!
Щодо профілактики отруєнь грибами
Початок грибної пори чекають з нетерпінням, тому навесні у лiсi з'являються грибники.
Найперші весняні гриби містять значну кiлькiсть азотистих речовин, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів,мiнеральних речовин. Клiтковина хiтин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тpaктi, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагiтним, жiнкам, якi годують грудьми, та лiтнiм людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дiтей до 12 poкiв.
Найкраще вiдмовитися вiд споживання дикорослих грибiв, замiнивши ix грибами, вирощеними штучно, якi пiдлягають контролю та продаються в магазинах, супермаркетах, на офiцiйних агропродовольчих ринках, грибних фермах.
Як запобiгти отруенню грибами?
Збирайте лише тi гриби, в яких Ви впевнені на l00%;
Не збирайте грибів пiд час посухи;
Не збирайте старих, перезрiлих або дуже молодих грибiв;
Не збирайте грибiв, що ростуть поблизу трас чи на забруднених територiях;
Не купуйте гриби на стихiйних ринках;
Не куштуйте сирi гриби;
Готуйте гриби протягом першої доби пiсля збирання;
Bapiть гриби не менше трьох разiв, щоразу в чистiй пiдсоленiй водi не менше 30 хвилин;
. Страви з грибами зберiгайте в холодильнику в емальованому посуді не бiльше доби.
Ознаки oтpyєння грибами:
Нудота;
Блювання;
Рiзкий бiль у животi;
Дiарея;
Запаморочення;
Пiдвищення температури тiла;
Зниження пульсу;
Задуха;
Судоми;
Вiдтiк кpoвi вiд кiнцiвок (холоднi руки та ноги);
Марення, поява галюцинацiй
За наявностi будь-яких з перелiчених симптомiв негайно звернiться до лiкаря! Не займайтесь самолiкуванням, це небезпечно для життя!
УВАГА! Наразi у Київськiй областi дiе заборона на вiдвiдування лiсiв цивільним населенням. Заборона триватиме щонайменше до кiнця режиму военного стану.