ІНФОРМУВАННЯ

Дата: 14.06.2024 11:51
Кількість переглядів: 54

Заходи в межах Програми «Допомога допомагаючим»

 

Посібник Допомога допомагаючим

Сьогодні як ніколи населення України потребує допомоги з підтримки психологічного, психічного здоров’я, юридичної, соціальної допомоги та послуг, якісного медичного супроводу та іншої допомоги, адже щодня ми потерпаємо від подій війни, спричиненої росією.
 
Особливість ситуації України – відновлення в часи руйнувань. У нас немає часу чекати допоки припиняться бойові дії, а вже потім відбудовувати Україну. Це відбувається вже зараз у всіх сферах нашого життя. Ба більше, напрацьовуються інноваційні методи й унікальний досвід допомоги. Зі свого боку, це забезпечує нам щоденний невпинний рух до перемоги України і післявоєнного розвитку.
 
Сьогодні громадські організації, ініціативи, органи центральної та місцевої влади, самоврядування об’єднуються для подолання наслідків війни у співпраці. Це надзвичайно важливо для ефективної допомоги.
 
З метою допомоги спеціалістам(-кам) допомагаючих професій психологічного, психосоціального та правничого напрямів діяльності Громадською організацією «Вектор прав людини» розроблено та впроваджено проєкт «Допомога допомагаючим» за підтримки та фінансової допомоги Європейського Союзу в межах Програми «Стійкість». Протягом 2023 – 2024 років проведені освітні заходи, супервізійні та підтримуючі заходи, опитування, конференції для спеціалістів(-ок) допомагаючих професій, у яких взяли участь представниці державного і недержавного секторів. Спеціалісти(-ки) з різних областей поділились своїм досвідом одне з одним та з експертною командою проєкту з України, США та Ізраїлю.
 
Починаючи з червня 2023 року ГО «Вектор прав людини» провели 8 дводенних онлайн та офлайн тренінгів для спеціалістів(-ок) правничих, психологічних та психосоціальних спеціальностей. Тренінги були направлені не лише на теоретичну складову, а й на практичну. Під час теоретично-практичної частини учасники та учасниці ознайомилися та вдосконалили знання по темам:
 
«Що таке «норма» в екстремальних та швидкозмінних умовах» під час заходу учасники(-ці) з тренерками працювали над особистими ресурсами подолання кризових/травмуючих ситуацій, також на кроссекторальною взаємодією спеціалістів(-ок) з надання психологічної та психосоціальної допомоги. Детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-06-07-02-03.06.23
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-06-11-online-training
 
«ПТСР та життя в пролонгованому стресі» офлайновий тренінг, на якому психологи та психологині прослухали лекції тренерів(-ок) про допомогу родинам військових і ветеранів, техніку «Безпечне місце», протокол лікування ПТСР та диференційну діагностику стресових розладів. Детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-07-05-ptsr
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-07-05-ptsd-training
 
«Норма життя в пролонгованому стресі» під час тренінгу тренерки обговорили ризики допомагаючих професій та додаткове навантаження при зіткненні з травмою. Детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-07-07-04-05.07.23
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-07-12-online-training
 
«Адаптація до нових умов. Прискорене відновлення та прискорені зміни» психологи та психологині говорили про нейробіологію та лікування травми, вивчали методику See Far CBT. Детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-08-09-22-23.07.23
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-08-11-online-training
 
«Побудова діалогу з клієнтами(-ками)» під час тренінгу правники працювали над схемою інтерв'ювання та моделлю PEACE і її ефективним застосуванням, також професійні ризики, під впливом яких можуть опинитися правники(-чині). Відбулася лекція про психологічні стани залежно від строку отримання травматичного досвіду і вторинну травматизація правника(-чині). Детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-08-02-31.07-01.08.23
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-08-08-online-training
 
«Підхід орієнтований на потерпілого: психологічні аспекти у роботі юриста(-ки)» тренінг, під час якого юристи(-ки) працювали над правами та потребами потерпілих. Обговорили ретравматизацію клієнта(-ки) та травми свідків злочинів. Детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-08-21-15-16.08.2023
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-08-15-16-online-training
 
«Резильєнтність та відновлення. Або як продовжити життя з «усім цим» учасники та учасниці обговорили розбудову послуг психічного здоров’я в громадах та створили власну мапу психічного здоров’я в громадах в України. Також працювали над особистими та груповими ресурсами подолання пролонгованих кризових станів та ситуацій. Детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-08-17-12-13.08.2023
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-08-12-13-online-training
 
«Ресурси для подолання та стійкості» під час заходу правники(-чині) поговорили про інформовану згоду як елемент стійкості, також учасники та учасниці поділилися власними напрацюваннями, розробивши карту надання юридичної та психологічної допомоги по регіонам нашої країни. детальніше про захід:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-09-12-05-06.09.23
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-09-14-online-training
 
В період листопад-грудень 2023 року було проведено чотири супервізійні групові онлайнові сесії з тренерками Програми для розгляду кейсів з юридичної та психологічної практики учасників та учасниць. Завдяки спільній роботі групи та тренерок учасникам(-цям) вдалося розглянути під іншим кутом та пропрацювати саме ті справи, в яких у них виникали труднощі. Основна увага була спрямована на психологічні аспекти справ, оскільки в умовах сьогодення турбота про психологічне та ментальне здоров’я суспільства є одним із важливих чинників для відновлення нашої держави. Детальніше про супервізії Програми за посиланнями:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/23-12-14-14.12.23
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/23-12-18-supervisory-group-sessions
 
Навчання Програми «Допомога допомагаючим» та роботу в супервізійних онлайнових групових сесіях пройшло 246 спеціалістів(-ок). А загалом у заходах проєкту взяло участь понад тисячу учасників(-ць).
 
                                            Фото без опису
 
3 квітня 2024 року відбулася конференція «Допомога допомагаючим: виклики у роботі та підтримці власного робочого стану спеціалістів(-ок), які надають психологічну і юридичну допомогу», присвячена підведенню підсумків проєкту «Допомога домомагаючим», об’єднанню зусиль перед новими викликами та пошуку ефективних рішень. Захід відвідало 910 учасників та учасниць з усіх областей України та закордону. Конференція складалася з двох частин: психологічного та правничого напрямів, де учасники(ці) прослухали виступи експерток Програми та запрошених спікерів(-ок). Детальніше про захід за посиланнями:
✔українською мовою https://hrvector.org/podiyi/24-04-05-03.04.24
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/events/24-04-12-conference
 
За підсумками роботи Програми «Допомога допомагаючим» створено публікацію «Допомога допомагаючим»: психоедукаційна, навчальна, психологічна та підтримувальна допомога в умовах повномасштабної війни росії проти України», яка презентована ГО «Вектор прав людини» 8 травня 2024 року. Детальніше про захід за посиланням https://hrvector.org/podiyi/24-05-09-presentation
 
У публікації розкрито теми психологічної витривалості в умовах війни, робота з дітьми, підлітками та їхніми сім’ями під час війни, підхід орієнтований на потерпілого в дії, піклування про себе – необхідність забезпечити здатність піклуватися про інших, спостереження та приклади кейсів учасників(-ць) проєкту «Допомога допомагаючим». Детальніше у публікації:
✔українською мовою https://hrvector.org/publikacziyi/24-05-06-publication-of-the-program
✔англійською мовою https://hrvector.org/en/publications/24-05-06-publication-of-the-program
 
Додатково в межах Програми проведено опитування щодо потреб та викликів ініціатив/організацій, що надають психологічну та юридичну допомогу в умовах війни росії проти України, де учасники(-ці) опитування поділилися досвідом надання психологічної та правової допомоги в умовах війни росії проти України та зазначили які є поточні виклики та потреби для здійснення такої діяльності. За підсумками опитування підготовлено звіт «Огляд потреб та викликів спеціалістів(-ок) допомагаючих професій, які надають допомогу потерпілим від війни». Ознайомитися з публікацією запрошуємо за посиланням: https://hrvector.org/zviti/24-05-31-zvit
 
Ми щиро вдячні експерткам та експертам за цінні знання????Учасникам та учасницям Програми за активну участь та плідну роботу????
 
Детальніше про експертів та експерток Програми:
 
Фото без описуВалерія Рибак (Україна), директорка ГО «Вектор прав людини», українська правозахисниця.
Пані Валерія має досвід роботи як в державних установах, так громадських організаціях, авторка та розробниця механізму трансляцій судових засідань технічними засобами судів, експертка з судового моніторингу, авторка досліджень, публікацій та посібників щодо комунікаційної діяльності судової влади, дотримання права на справедливий суд в Україні, розвитку психологічної допомоги потерпілим від подій війни та подолання наслідків війни росії проти України (https://hrvector.org/valeriya-ribak, перелік постійно оновлюється).

Працює над захистом прав людини у громадському секторі з 2008 року. З 2010 по 2012 роки працювала аналітикинею ДУ «Урядовий контактний центр». З 2012 по 2016 роки розвивала та координувала групу громадського спостереження «ОЗОН», що здійснює моніторинг судових процесів та мирних зібрань. Група громадського спостереження «ОЗОН» діє в межах громадської організації «Центр Громадянських Свобод», що отримала Нобелівську премію миру у 2022 році за важливу роботу із захисту прав людини.

У 2015 році пані Рибак здійснювала професійну підготовку підрозділів патрулювання МВС м. Києва за темою «Партнерство поліції і суспільства».

Валерія Рибак є однією із засновниць ГО «Вектор прав людини» та її директоркою з 2016 року.
 
Фото без описуІрина Ратцке-Рибак (Україна-Німеччина), психологиня, супервізорка, тренінг-аналітикиня, групова аналітикиня.
Пані Ірина має понад 20-річний досвід терапевтки та тренінг-аналітикині індивідуальної та групової терапії 10 з них в обласній клінічній лікарні з різними психо-соматичними розладами.

Членкиня президії ГО «Асоціації психологів та психотерапевтів України» (ГО АППУ), голова Секції психоаналітичної психотерапії пар та сім’ї (Україна). Делегатка Європейської федерації психоаналітиків(-кинь) та психотерапевтів(-ок) (EFPP) від ГО АППУ в Секції психотерапії пар і сімей. Дійсна повна членкиня Групаналітичної міжнародної спільноти (GASI). Запрошений викладач в Evangelisches Bildungswerk Regensburg. (Німеччина). Сертифікована майстер-тренерка із психічного здоров’я, спеціалізація в галузі психотерапії травми та лікуванні ПТСР, Community Stress Prevention Center מרכז משאבים  (Ізраїль). Засновниця Хмельницької Школи Психотерапії (Україна).
 
Приватна практика і засновниця керівниця Творчої лабораторії розвитку Людини «Lebenskompetenzen», Regensburg (Німеччина).
 
Здійснює групову психологічну та психосоціальну підтримку жінкам та дітям, які є вимушеними переселенцями(-ками) з України в Німеччині в EBW (Євангелістська академія).
 
Фото без описуНаталя Підкалюк (Україна), лікарка-психіатриня, тренерка з Травмафокусу (інститут нейропсихотерапії, Австрія).
Пані Наталя учасниця навчальних проєктів з групового психоаналізу (АППУ), клінічного гіпнозу (АППУ), реконсолідації травматичних спогадів (RTM), програми кризового лідерства (Center for Humanitarian leadership).
 
Наталя Підкалюк має стаж роботи за фахом 20 років, з них 12 працювала у психіатричній лікарні, потім в центрі  медико-психологічної реабілітації стресових розладів, з грудня 2021 року здійснює приватну практику та є головою громадської організації.
 
Пані Наталя є головою громадської організації «IPSI». З початку повномасштабної війни ГО «IPSI» надає послуги з психосоціальної підтримки людям, які постраждали від війни, у вигляді індивідуальних консультацій та групових занять. На базі ГО «IPSI» з серпня 2022 року функціонує ветеранський простір «Плюс Плюс», як партнерський простір Veteran Hub, де надаються послуги з психологічної, соціальної та юридичної підтримки для ветеранів та їх родин. Також проводить тренінги для людей допомагаючих професій із профілактики професійного вигорання, займається організацією освітніх заходів для психологів(-гинь).
 
Фото без описуЛілія Олійник (Україна), адвокатка, медіаторка, фасилітаторка діалогів, тренерка.
Пані Лілія є учасницею ініціатив ГО «ЮрФем» щодо надання допомоги постраждалим від сексуального насильства та всіх видів гендерної дискримінації, проєктів ГО «Вектор прав людини» щодо психологічної та правової допомоги й підтримки. Має досвід роботи з конфліктами у місцях надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Є авторкою наукових публікацій та посібників щодо дотримання прав дитини, впливу війни на права ВПО, практики Європейського суду з прав людини (Україна).
 
Фото без описуМарк Шерман (Ізраїль), голова відділу медичної психології північного округу, Ізраїль.
Експерт з травм і криз See Far CBT. Супервізор. Викладач академічного коледжу Джаффо в Тель-Авіві. Працює з цивільними, військовими та поліцією за інтегрованим підходом. Робота та супервізія в Україні з 2011 року по теперішній час.
 
Фото без описуРуслана Руденко, психоаналітично орієнтована психологиня у роботі з дітьми, підлітками, дорослими та сім’ями.
Пані Руслана має додакову спеціалізацію в роботі з травмою та юнгианській Sand Play терапії. Супервізорка, навчаюча аналітикиня Одеського Психоаналітичного Товариства. Викладачка Одеського Психоаналітичного Інституту післядипломної освіти.
 
Руслана Олександрівна проводить лекції для батьків, для слухачів(-ок) ОПІ з теорії прив’язанності, дитячої психології, ігрової психотерапії та дитячого психоаналізу, а також неаналітичних методів терапії травми. Приймає участь в організації семінарів та конференцій ОПТ.
 
Соціальная діяльність: організація соціальних проєктів з подолання травми та профілактики психологічного вигорання для волонтерів(-ок), військовослужбовців(-виць), ВПО та соцпрацівників(-ць); психологічна підтримка військослужбовців(-виць) та членів їх сімей.
 
Фото без описуДоктор Джошуа Креймейєр (Dr. Joshua Kreimeyer), доктор філософії, сертифікований професійний консультант (LPC).
Пан Джошуа сертифікований шлюбний і сімейний терапевт (LMFT), супервізор, затверджений Американською асоціацією шлюбної та сімейної терапії (AAMFT).
 
Доктор Креймейєр закінчив Університет штату Міннесота зі ступенем бакалавра рекреації. Звідти він пішов до армії США як лінгвіст-криптолог. Він і його родина служили в Каліфорнії, Техасі та Німеччині. Брав участь у бойових операціях в Косово (1999) та Іраку (2003). Після поранення, яке унеможливило повторний призов, він перейшов до цивільного життя та скористався програмою професійної реабілітації, щоб перекваліфікуватися в сферу клінічного консультування з питань психічного здоров’я. Він також отримав сертифікат післядипломної освіти з питань шлюбної та сімейної терапії, тож тепер практикує в США як ліцензований професійний консультант, ліцензований шлюбний та сімейний терапевт і супервізор. Він працював у громадських амбулаторних клініках, приватній практиці, лікарні з питань наркотиків та алкоголю програми в Бюро в'язниць США, а також протягом кількох років як консультант з адаптації та сімейний терапевт у Департаменті справ ветеранів США. Окрім клінічної роботи, д-р Креймейєр викладав FT з 2016 року спочатку як викладач університету Реджіс (Regis University) як координатор їхньої післядипломної програми отримання сертифікатів із консультування сімей військовослужбовців(-виць), а останнім часом (січень 2023 року) як доцент кафедри клінічного консультування з питань психічного здоров’я в Християнському університеті Колорадо (Colorado Christian University). Доктор Креймейєр отримав ступінь доктора в галузі підготовки та супервізії консультантів в Регентському університеті (Regent University).
 
Доктор Креймайєр прагне допомогти військовослужбовцям(-вицям) та їхнім родинам пережити перехід від війни та від військового до цивільного життя, а також пом’якшити наслідки травми. Під час навчання в Regent University д-р Креймейєр брав участь у новаторських підходах, спрямованих на те, щоб надати психологічне консультування в Україні на основі інформації про травми. Він був частиною команди, яка допомогла створити Міжнародний інститут післядипломної освіти в Києві, Україна (https://americanprogram.net/) та пов’язану з ним клініку, що обслуговує громаду (https://odukraine.com/). З 2019 року д-р Креймейєр також проводив численні тренінги для українських психологів(-гинь), а також фасилітував ретріти для сімей українських військових через Міжнародний офіс Міжнародної організація з міграції.
 
Для довідки. Проєкт «Допомога допомагаючим» реалізовується ГО «Вектор прав людини» за  фінансової допомоги Європейського Союзу в межах Програми «Стійкість».  Програми «Стійкість» — це 30-місячний проєкт, який фінансується Європейським Союзом і виконується ERIM у партнерстві з Black Sea Trust, Фондом Східної Європи, Фондом Домів Прав Людини та Будинком Прав Людини в Тбілісі. Проєкт спрямований на посилення стійкості та ефективності постраждалих від війни ОГС та учасників(-ць) громадянського суспільства, які постраждали від війни в Україні, включаючи незалежні ЗМІ та правозахисників(-ць).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь