Гарячка західного Нілу

Дата: 16.09.2024 11:28
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Гарячка Західного Нілу: що потрібно знати та як уберегтися

За інформацією Центра громадського здоров’я МОЗ України з початку серпня цього року зареєстровано 41 лабораторно-підтверджений випадок захворювання на гарячку Західного Нілу, а з початку року — 50 випадків. У літній період хворобу діагностували також в Києві та Київській області. Бориспільська районна філія Державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» нещодавно повідомила про випадки захворювань на Гарячку Західного Нилу в Бориспільському районі, два з яких виникли в м. Переяслав (один нажаль з летальним наслідком).

Геморагічна гарячка Західного Нілу – це небезпечна вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. У більшості людей інфекція протікає безсимптомно, проте у 20% хворих розвивається грипоподібні захворювання, що характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м'язах, суглобах і спині, слабкістю, нудотою і діареєю. Можуть бути також висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи — менінгіт, енцефаліт, ознаки ураження головного мозку (розлади свідомості, парези, паралічі).

Інфікована людина не заразна.

Головним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, які у крові мають високі концентрації вірусу. Переносниками захворювання є комарі, які інфікуються під час харчування кров’ю інфікованих птахів та потрапляють в організм людини у вигляді вірусу під час укусів комарами.

Специфічного лікування хвороби не існує. Вакцина для запобігання захворюванню людей не розроблена. Лікування симптоматичне.

Після перенесеної хвороби формується стійкий імунітет.

Для індивідуальної профілактики рекомендовано: передусім берегтися від комариних укусів, носіти захисний одяг, використовувати антимоскитні сітки на вікнах, фумігатори та репеленти.

Якщо Ви помітили в себе симптоми грипу чи ГРІ невдовзі після укусів комарів, не займайтеся самолікуванням, негайно зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь