ПРОФІЛАКТИКА
Профілактика лептоспірозу
Лептоспіроз - інфекційне захворювання, викликане патогенними бактеріями роду Leptospira, які передаються прямо чи опосередковано від тварини до людини.
Джерелом інфекції є: гризуни (пацюки, миші та інші); комахоїдні (землерийки, їжаки); домашні тварини (собаки, велика рогата худоба, свині, вівці та інші); хутрові тварини ( нутрії, песци та інші).
Зараження людини зазвичай відбувається шляхом прямого контакту з сечею заражених тварин або із забрудненим сечею середовищем:
- під час сільськогосподарських робіт;
- при купанні, вмиванні та заковтуванні води – як прісної, так і морської;
- при вживанні продуктів, на які потрапила сеча тварин;
- при контакті з хворими-бактеріоносіями;
- при укусі інфікованою твариною;
- під час ловлі риби у заражених водоймах;
- під час косіння на зволожених територіях;
- під час догляду за хворими та інфікованими тваринами.
Бактерія Leptospira sp. потрапляє в організм через пошкоджену шкіру і слизові оболонки.
Захворювання, при класичному розвитку, починається гостро з вираженої лихоманки (підвищеної температури і остуди), яка може зберігатись до двох тижнів. Зявляються скарги на головний біль, біль у м’язах, світлобоязнь, відсутність апетиту. Обличчя стає одутловатим, очі червоніють, з’являються крововиливи, на шкірі, носові кровотечі, на губах можуть бути герпетичні висипання. Артеріальний тиск знижений, пульс рідкий. Можливі блювання, пронос. На тілі може з’явитись плямиста висипка.
Загальна профілактика лептоспірозу передбачає наступне:
- контроль наявності гризунів поблизу будинку, включаючи застосування різних методів боротьби з шкідниками: від використання пасток і бар’єрів до хімічних та біологічних засобів. Паралельно потрібно усувати причини появи шкідників, таких як скупчення сміття, розсіяння харчових відходів або постійний доступ до води;
- уникнення утворення застійної води, особливо коли вона виникає через сильні зливи;
- не використовуйте воду з відкритих джерел без кип’ятіння, оскільки бактерії Leptospira можуть жити у воді місяцями;
- ретельно мийте руки перед їжею, та після того, як торкалися тварин.
При перших ознаках хвороби звертайтесь до лікаря, щоб як найшвидше розпочати лікування та уникнути ускладнень.
Переяславський відділ управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бориспільського району